Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Google odhalil novinky v systéme Android P aj v službe Assistant

Google odhalil novinky v systéme Android P aj v službe Assistant
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 5. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Technologický gigant Google počas svojej konferencie I/O 2018 oznámil niekoľko nových hlavných funkcií pripravovaného operačného systému s pracovným názvom Android P. Taktiež inovoval funkcie svojho digitálneho asistenta Google Assistant, ktorý je inteligentnejší, dokáže spolupracovať s displejom a dokonca vás môže sám cez telefónny hovor objednať napríklad ku kaderníkovi.

Na čo sa môžeme tešiť v novom operačnom systéme Android P?

 

Spoločnosť Google zatiaľ neprezradila, aká maškrta sa ukrýva pod názvom Android P, no predstavila niekoľko funkcií tohto pripravovaného operačného systému pre mobilné zariadenia. Ako sa dalo očakávať, Android P je o niečo inteligentnejší a dokáže sa naučiť viac o návykoch používateľa, aby vylepšil prácu s mobilným zariadením.

Nová funkcia s názvom Adaptive Battery sleduje návyky používateľa, aby zistila, ktoré aplikácie sa majú načítať do pamäte, a ktoré je možné vynechať z práce na pozadí. Na podobnom princípe funguje aj funkcia Adaptive Brightness, ktorá sa učí o nastavení jasu displeja, ktorý používateľ uprednostňuje a podľa toho automaticky nastavuje jas počas celého dňa.

Rovnakú technológiu strojového učenia nasadil Google aj do odporúčaných aplikácií, ako aj aplikácií, ktoré bude používateľ pravdepodobne používať. Napríklad pri ikonke mailu pribudne rýchly odkaz na odoslanie.

Operačný systém Android P sa vyznačuje aj zjednodušením navigačného panela, ktorý je skôr založený na gestách ako na tlačidlových ikonách.

Operačný systém Android P sa vyznačuje aj zjednodušením navigačného panela, ktorý je skôr založený na gestách ako na tlačidlových ikonách. Napríklad dvojitým potiahnutím prsta po displeji sa aktivuje tlačidlo prehľadu spustených aplikácií (ikona štvorca). Zjednodušené boli napríklad aj ovládacie prvky pre nastavenie hlasitosti médií.

Spoločnosť Google kladie tiež dôraz na niečo, čo nazýva ako „digitálny blahobyt“. Informačný panel poskytne používateľovi údaje o tom, koľko času venoval rôznym aplikáciám, koľkokrát za deň odblokoval svoj smartfón a ďalšie informácie. Napríklad služba YouTube bude je jednou z aplikácií, ktorá pridá funkciu „daj si prestávku“.

Vylepšená funkcia Do Not Disturb je jednoduchšia na používanie. Zablokuje všetky veci okrem najdôležitejších hovorov. Nový režim Wind Down v predpokladanom čase spánku prepne displej na sivý, takže upozorní používateľa, že je čas vypnúť obľúbenú hru alebo seriál a treba ísť spať.

Spoločnosť Google kladie tiež dôraz na niečo, čo nazýva ako „digitálny blahobyt“. Informačný panel poskytne používateľovi údaje o tom, koľko času venoval rôznym aplikáciám.

Digitálny asistent učí deti slušnosti a sám vás objedná ku kaderníkovi

Umelá inteligencia a strojové učenie je kľúčovým prvkom pre hlasovými príkazmi ovládaného digitálneho asistenta Google Assistant. Ten získal šesť nových hlasov a niekoľko nových funkcií.

Digitálny asistent Google Assistant sa stane o niečo prirodzenejší pri konverzácii. Napríklad sa už nebude musieť oslovovať „Hey Google“ na začiatku každej vety, ak už používateľ asistenta aktivoval a upútal jeho pozornosť. Taktiež sa v blízkej budúcnosti budú môcť kombinovať viaceré žiadosti v jednom hlasovom príkaze.

Exituje dokonca nová funkcia pre deti, ktoré môžu asistenta aktivovať prosbou „Pretty Please“, takže asistent bude odpovedať iba na zdvorilé žiadosti a učí deti používať takzvané čarovné slovíčka „prosím“ a „ďakujem“.

Digitálny asistent Google Assistant získal šesť nových hlasov a niekoľko nových funkcií.

K dispozícii sú aj vizuálne vylepšenia, ktoré v blízkej budúcnosti zvítajú digitálneho asistenta s dotykovým displejom. Používateľ si bude môcť nechať zobraziť videá zo služby YouTube TV alebo si môže napríklad požiadať o zobrazenie receptu pri varení. Asistent bude čoskoro aj súčasťou služby Google Maps.

Možno najzaujímavejšou funkciou, ktorú Google odhalil pre svojho digitálneho asistenta je schopnosť zavolania do reštaurácií a kaderníckych salónov. Asistent vám sám zarezervuje návštevu cez hovor prostredníctvom smartfónu, skoro tak, akoby bol z mäsa a kostí. Na túto službu si ešte nejakú tú dobu počkáme, kým bude dostupná pre širokú verejnosť, no rozhodne vyzerá sľubne.

Používateľ si bude môcť nechať zobraziť videá zo služby YouTube TV alebo si môže napríklad požiadať o zobrazenie receptu pri varení.