Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

48 megapixlový snímač Sony prepisuje históriu mobilného fotenia

48 megapixlový snímač Sony prepisuje históriu mobilného fotenia
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
24. 7. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Snímače a objektívy fotoaparátov v dnešných smartfónoch si musia poradiť s veľmi tesným priestorom, no vývojárom sa v tejto oblasti daria priam zázraky a tak sa schopnosti mobilných fotoaparátov pomaličky ale isto začínajú približovať ku klasickým veľkým digitálnym fotoaparátom. Dokazuje to aj nový snímač IMX586 z dielne japonskej Sony, ktorý sa môže pochváliť gigantickým rozlíšením až 48 megapixlov, čím získava svetové prvenstvo medzi mobilnými snímačmi a už čoskoro by sa mal objaviť aj v prvých smartfónoch.

Nový mobilný snímač IMX586 dokázal vtesnať rozlíšenie 48 megapixlov vďaka tomu, že sa zmenšila veľkosť jednotlivých pixlov na hodnotu 0,8 mikróna. Takéto znižovanie však zvyčajne vedie k nižšej svetelnej citlivosti a zlému zachytávaniu dopadajúceho svetla. No vďaka inteligentnej technológii Quad Bayer sa vytvára pole pixlov, ktoré sú inteligentne nakombinované tak, že podľa Sony môžu vytvárať efektívnu veľkosť pixla až 1,6 mikrónov.

Vývojárom zo spoločnosti Sony sa teda podarilo vytvoriť senzor, ktorý dokáže zachytiť obrovské množstvo detailov, no zvláda dobre zachytiť svetlo a snímka nemá toľko digitálneho šumu. To sú však tvrdenia výrobcu a tak si budeme musieť ešte počkať na komerčné nasadenie snímača, ktoré tieto slová overí v praxi.

Porovnanie úrovne detailov a ostrosti medzi bežným 12 megapixlovým mobilným CMOS snímačom (vľavo) a novým snímačom Sony IMX586 (vpravo).

K vyššej kvalite obrazu samozrejme prispieva aj výber šošoviek objektívu a počítačových algoritmov pre spracovanie obrazu, ktoré si pridá každý výrobca smartfónu zvlášť, no vyzerá to tak, že nový snímač IMX586 by mohol byť veľmi solídnym základom pre novú generáciu mobilných fotoaparátov. Dokáže tiež zaznamenať 4K video pri rýchlosti až 90 snímok za sekundu, takže ani nadšení filmári neprídu skrátka.

Samotný snímač meria diagonálne len 8 milimetrov, takže by sa mal zmestiť aj do tých najkompaktnejších budúcich smartfónov. Mnohí výrobcovia pritom využívajú snímače od spoločnosti Sony, no táto novinka sa zrejme objaví najskôr v najnovších modeloch vlastných smartfónov, než dorazí aj do ďalších značiek.

Vysoké rozlíšenie sa teda vývojárom už pomaly darí úspešne implementovať aj do sveta mobilnej fotografie, no stále v jednej oblasti majú klasické DSLR fotoaparáty navrch. Áno, reč je o optickom priblížení. Dúfajme teda, že aj v tomto prípade sa vývojárom podarí podobný husársky kúsok, ktorý by mohol zotrieť hranicu medzi týmito dvomi fotografickými svetmi.

Snímač Sony IMX586 meria diagonálne len 8 milimetrov, takže by sa mal zmestiť aj do tých najkompaktnejších budúcich smartfónov.