Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Orange sa už teraz pripravuje na príchod 5G mobilnej siete na Slovensko

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 9. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Dnes si vďaka mobilnej dátovej sieti 4G môžeme vychutnať rýchly prístup k obsahu na internete takmer kdekoľvek na Slovensku. No s rýchlym prístupom stúpajú aj nároky na odozvu a množstvo prenášaných dát, či v spotrebiteľskom alebo firemnom segmente. Uvedomujú si to aj telekomunikačné spoločnosti, ktoré sa preto už teraz pripravujú na spustenie novej siete 5G. A tak sme zisťovali aké možnosti nám prinesie a kedy sa na ňu môžeme tešiť aj u nás.

Sieť 4G, označovaná aj ako LTE, sa už aj na Slovensku stala štandardom mobilného pripojenia k internetu. Používateľom prináša prenosové rýchlosti na úrovni až desiatok megabitov. Objem prenášaných dát však neustále narastá, aj vplyvom odosielania fotografií a videí. Pomaly sa tak zrejme blížime k limitom. Našťastie telekomunikačné spoločnosti chystajú príchod mobilnej dátovej siete piatej generácie, ktorej prenosové rýchlosti budú tentoraz rádovo vyššie.

„Tie rýchlosti pôjdu určite do úrovne stoviek megabitov. A skutočne sa budeme blížiť k svetu, kde tá používateľská skúsenosť s optikou alebo s veľmi rýchlym XDSL alebo káblovým internetom, bude niečo, čo bude s veľmi nízkou odozvou a veľkými rýchlosťami v budúcnosti možné bežne cez 5G zariadenia behom dvoch, troch rokov,“ hovorí pán Martin Čerňák, vedúci firemnej stratégie, Orange Slovensko.

5G sieť však môžu ľudia v budúcnosti využiť nielen pri práci s mobilnými zariadeniami. Práve vďaka vysokej rýchlosti a nízkej odozve sa dá ešte lepšie uplatniť ako alternatívne internetové pripojenie v domácnostiach, ktoré je dnes dostupné vo forme takzvaného fixného 4G pripojenia.

„Bude konečne bezdrôtový prístup pre domácnosti alebo rodinné domy, v tejto verzii cez fixné 5G, umožňovať používateľskú skúsenosť, ktorá sa bude rovnať dnešným zážitkom podobným s pripojením cez optiku pre domácnosti.“

To je však len jedna strana mince. Odborníci totiž predpokladajú majoritné využitie 5G siete najmä v súvislosti s firemným prostredím, kde prinesie dva ďalšie rozmery.

„V prvom rade to bude podpora pre takzvané kritické komunikácie. Čiže to bude komunikovanie práve v oblasti či už priemyslu alebo zdravotníctva alebo navádzanie áut, kde je odozva veľmi rýchla. Niekedy možno, že nie tá rýchlosť samotná, ale samotná rýchlosť reakcie toho internetu.“

Nepochybne najviac sa 5G sieť uplatní v súvislosti s internetom vecí. Ide o ekosystém, v rámci danej 5G bunky, s tisícami až desiatkami tisícov pripojených IoT zariadení. Tie pritom majú rôzne požiadavky na prenos dát či odozvu a zároveň sa vyznačujú veľmi dlhou výdržou batérie.

„Budem schopný využiť alebo pripojiť napríklad senzor, ktorý meria výšku hladiny rieky a pošle informáciu len v prípade nejakých záplav raz ročne. A takýto senzor musí vydržať na tom mieste, ja ho nemôžem meniť každý rok a musí vydržať možno 5, 6, 7, 10 rokov bez toho, žeby som ho dobíjal.“

Orange sa už teraz pripravuje na príchod 5G mobilnej siete na Slovensko

V internete vecí už nejakú dobu pôsobia siete SigFox a LoRa. Hoci majú pred 5G sieťami náskok v tom, že už reálne fungujú, 5G si plánuje priniesť zlepšenia pre náročnejšie aplikácie v oblasti garancií pri prenose.

„Ak ja mám výrobnú linku, kde ja potrebujem mať na úrovni milimetrov alebo možno ešte menej, mikrometrov, presnosť rezu alebo posunu daného stroja, ktorá mi potom ovplyvňuje to, že či budem mať nepodarky alebo nie. Nehovoriac napríklad o zdravotníctve, tak vieme, že každý milimeter hrá vlastne rolu. Čiže tam už to nemôže byť na úrovni toho „best effort“ prístupu, ale musí to byť nejakým spôsobom garantované.“

S pomocou technológie takzvaného „beam formingu“ si pritom BTS stanice v 5G sieti môžu tiež lepšie poradiť aj s množstvom používateľov, ktorí budú chcieť využívať silný a rýchly internet naraz. Najmä však vtedy, ak sa títo združujú napríklad na kongresoch, hudobných festivaloch, či konferenciách.

„Nové vysielače vlastne, ktoré budú v rámci 5G, budú mať rádovo až na úrovni stoviek antén. To znamená, ja vlastne budem mať v úvodzovkách virtuálne svoju vlastnú anténu, cez ktorú vysielam a nie anténu zdieľanú s niekým, kto je vedľa mňa.“

Spoločnosť Orange, ako jeden z poskytovateľov mobilného pripojenia na Slovensku, plánuje spustiť svoju 5G sieť už v roku 2020. Rozsah a dosah služby bude zrejme na začiatku limitovaný, no dobrou správou je, že sieť nebude zameraná len na firemných klientov.

„Určite teda pôjdeme tým, čo nielen hovoria analytici, ale začneme tým, čo vie osloviť ľudí. To znamená, že mať pokrytie a služby na úrovni internetu, ktorý môžete vy vlastne využívať v telefóne, v tabletoch, v smart zariadeniach. Mať riešenie, ktoré by umožnilo pripojiť domácnosti,“ uzatvára pán Martin Čerňák, vedúci firemnej stratégie, Orange Slovensko.

Rozhodne sa je teda na čo tešiť. A je možné, že 5G technológia prispeje tiež k tomu, že sa bude môcť zvýšiť dátový tok, napríklad pri mobilných športových prenosoch a dočkáme sa teda i rozlíšenia 8K, ktoré mimochodom už v septembri 2018 nastupuje cez prvé komerčné televízory na trh.