Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Elegantný smartfón Sony Xperia XZ3 je okamžite pripravený do akcie

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 9. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Japonská Sony sa rozhodla osviežiť začiatok jesene rozšírením rodiny smartfónov Xperia o novú vlajkovú loď XZ3. Tá púta pozornosť nielen svojim úplne novým dizajnom, no najmä modernými technológiami, ktoré využívajú dokonca prvky umelej inteligencie. Čo všetko sa teda za novým mobilom skrýva, to sa už teraz dozviete.

Smartfón Sony Xperia XZ3 sa pýši zakriveným 3D sklom na prednej aj zadnej strane, ktoré plynule splýva s telom telefónu. Podľa viacerých názorov to mobilu dodáva jemný a elegantný vzhľad. Napriek tomu ale výrobca nerobil žiadne kompromisy v odolnosti.

„Je to zaoblené, zaoblený je displej v rohoch, zaoblený je po stranách. A ten telefón sa veľmi príjemne drží, veľmi príjemne používa. Ostala tu vode a prachu odolnosť. Veľmi hrubé odolné sklá, ktoré sú dokombinované s hliníkovým rámom. A ten telefón má byť pekný na pohľad a veľmi odolný na používanie v akýchkoľvek prostrediach,“ hovorí pán Rastislav Medveď, Sony Mobile.

Samotný displej má uhlopriečku 6 palcov, s populárnym pomerom strán 18 : 9. Pochváliť sa môže predovšetkým obrazovým panelom s technológiou OLED, ktorú prevzal od OLED televízorov BRAVIA. Vďaka tomu sa na displeji zobrazujú hlbšie odtiene čiernej farby, má vyšší kontrast a ostrosť. Smartfón pritom podporuje aj technológiu HDR, a to nielen pri snímaní cez kamery, ale aj pri zobrazovaní obľúbeného video obsahu z dielne amerického poskytovateľa video streamovacej služby.

„HDR sme v spolupráci s Netflixom priniesli pre všetkých používateľov. Čiže bude vidieť ten displej žiarivejší, plný farieb. Najlepšie ako sa dá ten kontent, ten obsah poňať a zobraziť na displeji smartfónu.“

O hladký chod sa postará procesor Snapdragon 845, ktorému po novom sekunduje rýchlejšia operačná pamäť DDR4. Aby bol zážitok z používania ešte výraznejší, vývojári zapracovali i na vylepšení priestorových reproduktorov S-Force Front Surround Sound.

„Membrány, za tým samotné reproduktory sú intenzívnejšie. Výrazne ten zvuk vychádza kvalitnejší v porovnaní aj s predchádzajúcim modelom XZ2.“

Smartfón Xperia XZ3 prevzal od staršieho súrodenca zadný, 19 megapixlový fotoaparát. Vylepšený bol však softvér pre fotoaparát, ktorý je oveľa jednoduchší na ovládanie a ergonomicky sa upravilo aj jeho používateľské prostredie. Milovníci mobilného fotografovania by pritom mohli oceniť novú inteligentnú funkciu, ktorá sa postará, aby bol smartfón okamžite pripravený do akcie.

„Automaticky ako ho vyberiem z vrecka vypnutý a len ho dám do vodorovnej polohy, v tom momente sa mi zapne fotoaparát a ja môžem kliknutím na displej už urobiť fotografiu.“

Okrem toho môžu používatelia využiť aj služby funkcie Google Lens. Tá dokáže identifikovať rôzne veci len s pomocou namierenia fotoaparátu na objekt záujmu.

„Môžem rozpoznávať objekty, ktoré snímam, na ktoré sa ten fotoaparát pozerá. Sú tam čiarové kódy, QR kódy, objekty, pamiatky. Spoznávať môžem mestá a ako náhle si zoskenuje ten objekt, na ktorý sa fotoaparát pozerá, tak mi ponúkne Google vyhľadávač dostupné informácie k tomu danému snímanému objektu.“

Nezabudlo sa ani na obľúbené selfie, o ktoré sa postará nová predná 13 megapixlová kamera s rôznymi efektmi pre kreatívne snímky.

Xperia XZ3 sa môže pochváliť aj tým, že je jedným z prvých smartfónov s najnovším operačným systémom už Android 9. Aby bolo používanie tohto mobilného zariadenia s veľkým displejom aj jednoduché a pohodlné, rozhodli sa vývojári z Japonska pridať zaujímavú funkciu s názvom Side Sense.

„Prináša veľmi intuitívne jednoduché ovládanie dvojitým klikom na hranu displeja. Rozsvieti sa menu, ktoré je malé, úzke a ovládateľné jedným prstom. Čiže dostanem sa k aplikáciám, aj k nastaveniam, veľmi rýchlo jedným prstom.“

Používateľ má k dispozícii aj ďalšie užitočné prvky umelej inteligencie, ktorá využíva zabudovaný GPS modul a teda polohu, kde sa telefón nachádza.

„Vie zautomatizovať rôzne nastavenia toho smartfónu a ešte doplniť aj GPS polohu. Smartfón sa mi ináč nastaví v práci, doma, na ceste. Záleží to od jeho polohy, kde sa nachádza,“ dodáva pán Rastislav Medveď, Sony Mobile.

Ak to teda zhrnieme, nová vlajková loď Xperia XZ3 využíva skúsenosti vývojárov Sony v televízoroch a tiež v audio a snímacích technológiách. Všetko to bolo skombinované a vložené do elegantného prevedenia. A ak sa k tomu pripoja i pokročilé funkcie umelej inteligencie, používateľa sa tak snaží zaujať mobilné zariadenie, ktoré vo všetkých ohľadoch kráča s modernou dobou.