Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Huawei Mate 20: Telefón, s ktorým nepriberiete

Huawei Mate 20: Telefón, s ktorým nepriberiete
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 10. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Čínsky výrobca Huawei dnes v Londýne oznámil rozšírenie portfólia o dve nové vlajkové lode smartfónov Mate 20 a Mate 20 Pro. Tie sa môžu pochváliť novým procesorom s pokročilými algoritmami umelej inteligencie, ktoré im prinášajú zaujímavé funkcie nielen pre mobilné fotenie.

Smartfóny majú elegantné dizajnové prevedenie so zaoblenými hranami pre pohodlné držanie. Prednej strane dominuje priestranný displej s minimálnymi rámikmi, ktorého pomer strán je 18,7 : 9. Vďaka extrémne vysokej svietivosti až 820 nitov by mal byť displej dobre čitateľný v každej situácii. Displej má tiež priamo v sebe zabudovanú technológiu čítania odtlačku prstov. Smartfóny sú odolné voči vode a prachu v kategórii IP68 a pre model Mate 20 Pro je k dispozícii aj vodotesné puzdro pre snímanie pod vodnou hladinou do hĺbky 5 metrov.

Modely Mate 20 a Mate 20 Pro získali najnovší procesor Kirin 980, ktorý obsahuje takmer 7 miliárd tranzistorov a okrem grafického čipu disponuje aj aktualizovaným čipom pre umelú inteligenciu. Efektívnosť procesora prezentoval výrobca tým, že telefón stratí len 5 percent výkonu po 18 mesiacoch používania.

Výrobca vybavil oba modely trojitým zadným fotoaparátom. Mate 20 má 16 megapixlový snímač s ultraširokým objektívom f/2.2, 12 megapixlový snímač so širokým objektívom f/1.8 a 8 megapixlový snímač s telefoto objektívom pre dvojnásobné optické priblíženie. V prípade Mate 20 Pro špecifikácie poskočili pekne vysoko. Hlavný fotoaparát má 40 megapixlový snímač so širokým objektívom f/1.8,druhý snímač s 20 megapixlami využíva ultraširoký objektív f/2.2 a trojicu dopĺňa 8 megapixlový snímač s telefoto objektívom pre 3 násobné optické priblíženie.

Používateľ môže pritom využiť funkcie umelej inteligencie pre rôzne situácie, ako je automatické nastavenie snímania podľa detekcie objektov a situácií pred objektívom. Na výber je z množstva scenárov a fotoaparát nielenže rozpozná napríklad jedlo, ale vďaka umelej inteligencii používateľovi povie jeho zloženie a kalorickú hodnotu. Dajú sa tiež v reálnom čase točiť videá s filmovými efektmi a fotoaparáty sa môžu pochváliť aj tým, že fotia makro fotografie z neuveriteľnej vzdialenosti len 2,5 centimetra.

Umelá inteligencia si našla svoje miesto i v prednom 24 megapixlovom selfie fotoaparáte, kde rovnako pomôže s nájdením ideálneho nastavenia záberu podľa situácie, v ktorej sa používateľ nachádza. Na prednej strane smartfónu sa však nachádza ešte jedna špeciálna 3D kamera, ktorá sa dá využiť pre zosnímanie tváre používateľa pre bezpečné odomykanie telefónu. Uplatnenie si nájde aj v zábavnejšej forme. Dá sa s ňou napríklad naskenovať plyšový medvedík, ktorý sa tak prevedie do digitálneho 3D modelu a cez aplikáciu sa dokonca rozpohybuje a stane sa súčasťou rozšírenej reality, v ktorej sa s objektom dá ďalej pracovať.

Nešetrilo sa ani na kapacite batérie, tá je 4 000 mAh v prípade Mate 20 a Mate 20 Pro má ešte väčšiu kapacitu 4 200 mAh. Vďaka novej technológii 40 W rýchlo nabíjania sa pritom batéria nabije na sedemdesiat percent za pol hodinu. K dispozícii je aj pohodlné bezdrôtové nabíjanie prostredníctvom 15 W nabíjačky, ktoré je o niečo pomalšie. Smartfóny pritom môžu fungovať ako reverzná nabíjačka a bezdrôtovo dokážu nabiť iné smartfóny, ako je iPhone či ďalšie zariadenia.

Pre slovenský trh bude dostupný smartfón Huawei Mate Pro vo farbách Black a Twilight. Predbežné objednávky u operátorov aj v maloobchode sú možné už dnes 16.10. v odporúčanej cene 999 EUR. Podrobnejšie informácie k predajom zverejníme v neskoršej tlačovej správe.