Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Séria smartfónov Huawei Mate 20: Stelesnenie mobilnej inteligencie

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 11. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Keď sa povie smartfón, pre väčšinu ľudí je to už dávno aj zariadenie na záznam spomienok, čiže na fotografovanie. Vie to aj spoločnosť Huawei, ktorá v tomto roku už dokonca predbehla v predaji mobilov aj Apple a kraľuje tak už na druhej priečke. Nepochybne aj preto verejnosť s očakávaním sleduje príchod jej noviniek. Nebolo to inak ani pri predstavení najnovšej série Mate 20 v anglickom Londýne. Poďte sa teda spolu s nami pozrieť, aké inovatívne technológie si čínski vývojári pripravili pre nás tentoraz.

Z dielne výrobcu Huawei uzreli svetlo sveta najnovšie vlajkové lode zo série Mate 20. Vývojári tieto smartfóny navrhli tak, aby vyhovovali každodenným potrebám rôznych používateľov.

„Pre nás je dôležité to, čo spotrebiteľ požaduje. Či je to vysoký výkon, aby mohol hrať hry alebo pracovať a tiež veľký displej, lepší fotoaparát a lepšia batéria,“ hovorí pán Rex Liu, Huawei Technologies Czech Republic.

Nové portfólio tvorí základný model Mate 20, hlavná vlajková loď Mate 20 Pro, model Mate 20 X s extrémne veľkým 7,2 palcovým displejom a luxusný model Mate 20 RS, ktorý vznikol v spolupráci s Porsche Design.

Mate 20 Pro sa pritom môže pochváliť displejom s vysokou svietivosťou až 820 nitov, ktorý má, ako jeden z mála, v sebe zabudovanú technológiu čítania odtlačkov prstov. Všetky smartfóny spája elegantný dizajn, no najmä najnovší procesor Kirin 980, ktorý obsahuje takmer 7 miliárd tranzistorov.

„Procesor vedie vo výkonových testoch. Obsahuje aj NPU, čiže duálnu neurónovú procesorovú jednotku, ktorá celkovo vylepší funkcie umelej inteligencie v zariadeniach,“ vysvetľuje pán Viktor Dragnea, Huaei Technologie Czech Republic.

Zadnej strane smartfónov zo série Mate 20 dominuje fotografický štvorlístok. Ten tvorí pomerne výkonný LED blesk a až trojitý fotoaparát. V prípade modelu Mate 20 Pro ide o kombináciu šošoviek so 40, 20 a 8 megapixlovými snímačmi, vďaka čomu je možné vytvoriť nielen dostatočne širokouhlé zábery, ale aj také s až trojnásobným optickým priblížením.

Fotoaparát si poradí v horších svetelných podmienkach a dokáže fotiť makro zo vzdialenosti len 2,5 centimetra od objektu. Používateľ má pritom k dispozícii množstvo automatických nastavení, prostredníctvom umelej inteligencie, ktorá sa dostala už aj do videa.

„Priamo na mieste môžete v reálnom čase aplikovať rôzne typy filmových efektov. Napríklad v režime AI Color sa všetko naokolo prenesie do čierno-bielej farby, no osoba na videu zostane vo farbe.“

Umelá inteligencia sa dá použiť aj pre rozpoznávanie rôznych objektov, pamiatok, umeleckých diel, ale aj takých bežných vecí, ako je jedlo. To využili tvorcovia aj na to, aby smartfón pomáhal používateľom strážiť líniu.

„Stačí spustiť fotoaparát a namieriť ho na jedlo a automaticky vám zistí nielen kalórie, ale tiež veľkosť porcie v gramoch. Smartfón zistí rozdiel, keď jete celú pizzu alebo len jeden plátok.“

Napriek silnému výkonu a umelej inteligencii vydrží Mate 20 Pro v maximálnej záťaži až 11 hodín. O expresne rýchle nabitie batérie sa pritom postará nová, 40 wattová technológia nabíjania.

„To znamená, že môže nabiť 4 200 mAh z nuly na 70 percent len za 30 minút. Pridali sme aj možnosť rýchleho bezdrôtového nabíjania až do 15 wattov a reverzné bezdrôtové nabíjanie. To znamená, že telefón má schopnosť nabíjať iné zariadenia a príslušenstvo len priložením zariadení, tak aby sa navzájom dotýkali,“ dodáva pán Viktor Dragnea, Huaei Technologie Czech Republic.

Nový smartfón si už stihla vyskúšať aj speváčka Dara Rolins. Parametre nového MATE 20 plánuje naplno využiť pri práci a napĺňaní jej životného štýlu.

„Samozrejme mám potrebu zdieľať zážitky, veci so svojimi fanúšikmi, takže potrebujem telefón, aby fungoval, aby mal dobrú baterku, aby fotil kvalitne, aby mal jednoduché funkcie. No je to opäť extrémny akoby skok v tých všetkých vymoženostiach a technológiách,“ hovorí Dara Rolins, speváčka.

Popri mobilných telefónoch výrobca inovoval aj svoje nositeľné zariadenia. Predstavil inteligentné hodinky, ktorých batéria má na jedno nabitie výdrž takmer neuveriteľných 14 dní. No a pre aktívnych používateľov si zase pripravil fitness náramok so zabudovaným GPS modulom. Aj týmito novinkami tak Huawei zasa raz dokázal, že na špici technologických lídrov sa rozhodne plánuje udržať.