Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Čo prináša druhá generácia umelej inteligencie v smartfóne?

Čo prináša druhá generácia umelej inteligencie v smartfóne?
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 12. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Umelá inteligencia alebo AI patrí v súčasnosti k najskloňovanejším pojmom v oblasti mobilných technológií. Najznámejším inovátorom v tomto smere je Huawei, ktorý v októbri predstavil už druhú generáciu AI v smartfónoch. Aj keď je takmer neviditeľná, pocítite ju pri fotografii, výkone aj výdrži batérie.

Dva čipy namiesto jedného

 

Zásadným míľnikom vo vývoji mobilnej AI bolo predstavenie čipsetu Kirin 980, ktorý nájdete v aktuálnych modeloch Mate 20 a Mate 20 Pro. Ide o najnovšiu generáciu procesora, ktorý okrem zvýšenej efektivity prináša tiež veľkú novinku - prvý procesor s duálnou NPU, teda dvojitou neurónovou jednotkou, ktorá sa stará o procesy umelej inteligencie. Huawei je vôbec prvý výrobca, ktorý takéto čipy používa vo svojich smartfónoch.

Použitie dvoch jednotiek AI sa prejavilo už pri výkone smartfónu. Umelá inteligencia sleduje ako používateľ svoje zariadenie zaťažuje a na základe toho vhodne reguluje výkon procesora. Výsledkom je úspora energie a dlhšia výdrži batérie.

Huawei Mate 20 Pro

Ešte inteligentnejší fotoaparát

 

Oproti minulej generácii (single NPU) prináša inovovaný čipset a jeho neurónová jednotka viacero vylepšení. V prvom rade ovplyvňuje fotoaparát - vďaka AI dokáže teraz smartfón v reálnom čase rozpoznať až 1500 scenérií a 25 kategórií objektov a na každej fotografii rozsegmentovať rôzne objekty a scény. Pre porovnanie - predchodca, model P20 Pro, rozpoznával len 19 kategórií.

Funkcia MasterAI, vďaka ktorej dokáže smartfón rozpoznať, na čo sa jeho objektívy práve pozerajú. Dostala tiež vylepšené efekty, ako napríklad rozostrenie či úprava farieb. Na svoje si prídu aj milovníci videa. V Mate 20 Pro je totiž možné natáčať videá aj v extra širokouhlom formáte 21:9. Takto zachytené video si používateľ môže vychutnať na Full View 2.0 displeji v spomínanom prémiovom smartfóne.

Nemožno nespomenúť ani funkciu Master AI 2.0 Movie Color Grading, ktorá umožňuje editovať farby videa v prednastavených farebných profiloch v reálnom čase. Vďaka umelej inteligencii teda môžete meniť výsledný vzhľad videa už počas toho, ako sa nakrúca.

Huawei Mate 20 Pro

Ako znie svetlo?

 

Pôsobivú demonštráciu schopností umelej inteligencie v smartfónoch predviedol Huawei len pre niekoľkými dňami. Projekt Sound of Light naučil AI v Mate 20 Pri transformovať zábery severskej polárnej žiary do hudobnej podoby. Špeciálny systém založený na umelej inteligencii najskôr analyzoval tvar či rýchlosť záberov prírodného fenoménu, aby na základe získaných dát vytvoril jednotnú hudobnú líniu.

V poslednej fáze podal stroju pomocnú ruku známy skladateľ Mark Seyfritz a projekt veľkolepo zavŕšili koncertom symfonického orchestra v slávnej Brahms Hall vo Viedni. Prvé hudobné dielo svojho druhu dokázalo, že vďaka umelej inteligencii svetlo skutočne môžeme počuť.

Umelá inteligencia druhej generácie však okrem toho prináša vylepšenia aj pri každodennom používaní. Jej funkcie zjednodušujú majiteľom tohto zariadenia ovládanie systému a prinášajú rozšírené funkcie pre vybrané aplikácie. Príkladom je automatické vytvorenie 10-sekundového klipu z celej galérie fotografií, na ktorých sa vyskytuje zadaná osoba či inteligentná fotogaléria, ktorá dokáže zoradiť fotografie podľa objektov. Tieto funkcie vo výsledku pomáhajú smartfónu naviazať symbiózu so svojim majiteľom a šetriť jeho čas.

Huawei Mate 20 Pro

(Zdroj: Tlačová správa Huawei)