Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prvý smartfón na svete s až 10-násobným bezstratovým priblížením

Prvý smartfón na svete s až 10-násobným bezstratovým priblížením
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 1. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Čínsky výrobca Oppo pracuje na technológii takzvaného „10 násobného bezstratového priblíženia“, ktorá by fotoaparátu v telefóne umožnila dosiahnuť ekvivalentné priblíženie 15,9 - 159 mm. Okrem toho spoločnosť pracuje aj na celoplošnom snímači odtlačkov prstov, ktorý je zabudovaný priamo v displeji.

To, čo by malo smartfónom Oppo priniesť funkciu zoomovacieho teleobjektívu pre až 10 násobné priblíženie vecí v zábere, je technológia trojitého fotoaparátu. Skladá sa zo širokouhlého 15,9 mm objektívu, hlavného objektívu, ktorý poskytne „ultra jasné“ zábery s neurčitou ohniskovou vzdialenosťou a tretieho 159 mm teleobjektívu pre snímanie vzdialených objektov. Ten využíva štruktúru periskopu, aby sa zmestil do tenkého tela smartfónu.

Tretí 159 mm teleobjektív využíva štruktúru periskopu pre snímanie vzdialených objektov.

Používateľ by mal teda získať bezstratové zábery v troch ohniskových vzdialenostiach, no čokoľvek medzi tým sa bude vytvárať elektronicky a pravdepodobne bude stratové. Otrasy stredného objektívu a teleobjektívu pomáha eliminovať dvojnásobná stabilizácia, ale zatiaľ nie je žiadna informácia o tom, aká budú uzávierky, takže stabilizácia bude možno bojovať dlhými uzávierkami.

Technológia bude v plnom rozsahu prezentovaná na nadchádzajúcej výstave Mobile World Congress, ktorá sa koná od 25. do 28. februára v španielskej Barcelone.

Nový trojitý fotoaparát by mal budúcim smartfónom priniesť schopnosť snímania s až 10 násobným bezstratovým priblížením.

Spoločnosť Oppo zároveň odhalila optickú technológiu rozpoznávania odtlačkov prstov, ktorá premení celý displej smartfónu na snímač odtlačkov prstov. To umožní napríklad bezpečný prístup cez dva odtlačky prstov, čo by malo byť údajne až 50 000 krát bezpečnejšie ako pri systéme so snímaním jedného odtlačku.

Oba tieto technológie by sa mali dostať do spotrebiteľských smartfónov v priebehu tohto roka.

Spoločnosť Oppo zároveň odhalila optickú technológiu, ktorá premení celý displej smartfónu na snímač odtlačkov prstov.