Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Lenovo na CES otvára prvý skladací notebook na svete

Lenovo na CES otvára prvý skladací notebook na svete
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 1. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Zatiaľ čo sa viacerí výrobcovia smartfónov snažia priniesť prvé skladacie telefóny, spoločnosť Lenovo sa zamerala na oveľa väčšiu formu skladacích displejov a na výstave CES predstavila skladací notebook ThinkPad X1 Fold. Ten v sebe kombinuje výkon a použiteľnosť notebooku s prenosnosťou smartfónu.

Skladací notebook Lenovo ThinkPad X1 Fold vytvorí po rozložení oboch strán 13,3 palcový dotykový OLED displej s pomerom strán 4 : 3. Displej má rozlíšenie 2 048 x 1 536 pixelov a dá sa použiť s voliteľnou Bluetooth klávesnicou Mini Fold. Táto klávesnica sa dá umiestniť aj cez spodnú polovicu displeja, ktorý sa dá nakloniť, aby sa vytvoril tvar mini notebooku.

Skladací notebook Lenovo ThinkPad X1 Fold

Fyzickú klávesnicu možno odstrániť, čím sa na jednej polke skladacieho displeja odhalí virtuálna klávesnica. displeji odhalí virtuálna klávesnica, alebo je možné notebook úplne rozložiť a použiť fyzickú klávesnicu bezdrôtovo. Keď je displej úplne sklopený, klávesnica zapadne do medzery v strede, kde je držaná na mieste pomocou magnetov a bezdrôtovo sa nabíja. Zariadenie tiež podporuje klávesnice a myši v plnej veľkosti a používateľ môže cez USB-C port pripojiť aj sekundárny displej.

Spoločnosť Lenovo vyvinula softvér na prepínanie režimov v operačnom systéme Windows 10 pre podporu rôznych konfigurácií, ktoré dokáže notebook X1 Fold. Pripravuje sa budúca verzia softvéru, ktorá bude bežať na nadchádzajúcom operačnom systéme Windows 10X, ktorý spoločnosť Microsoft vyvíja pre zariadenia s dvomi displejmi.

Skladací notebook Lenovo ThinkPad X1 Fold

Skladací notebook má kožený fóliový poťah a je vyrobený z ľahkých zliatin a uhlíkových vlákien. Jeho váha je len 999 gramov. Obsahovať bude procesory Intel Core s technológiou Intel Hybrid Technology, 8 GB RAM a SSD s kapacitou až 1 TB. Spoločnosť Lenovo tvrdí, že výdrž batérie by mala byť až 11 hodín na jedno nabitie. Ako voliteľné príslušenstvo bude k dispozícii pripojenie 5G, Bluetooth klávesnica Mini Fold a dotykové pero Active Pen.

Verzia skladacieho notebooku s operačným systémom Windows 10 by mala byť dostupná v polovici roku 2020 s cenou začínajúcou sa okolo 2 499 dolárov. Verzia s operačným systémom Windows 10X by mala v druhej polovici 2020, rovnako ako doplnkový stojan.

Skladací notebook Lenovo ThinkPad X1 Fold