Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Najnovšie notebooky HP Pavilion sú vyrábané aj z plastového odpadu

Najnovšie notebooky HP Pavilion sú vyrábané aj z plastového odpadu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 9. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť HP oznámila svoje prvé spotrebiteľské notebooky, ktoré získali procesory Intel Core 11. generácie a zároveň prvé od spoločnosti, ktoré využívajú recyklovaný plastový odpad a plastový odpad z oceánov.

Plast je relatívne lacný na výrobu a má pomerne dlhú životnosť, takže sa vo veľkom používa v širokej škále výrobkov pre každodennú potrebu. No keď už nie výrobok potrebný, ale skončí jeho životnosť, môžu sa vyradený plast stať ekologickou katastrofou, ak sa s ním nebude zodpovedne zaobchádzať.

Už v minulom roku pritom spoločnosť HP oznámila prvý notebook na svete, ktorý bol vyrobený z recyklovaného plastu. Išlo o model profesionálného notebooku s názvom HP Elite Dragonfly. Teraz sa rozhodla spoločnosť, že rozšíri tento udržateľný prvok aj na spotrebiteľské modely notebookov.

HP uvádza, že ekvivalent asi 92 000 plastových fliaš sa použije na výrobu krytov reproduktorov pre nadchádzajúce notebooky Pavilion 13, 14 a 15. V rámci ďalšieho záväzku k udržateľnej výrobe je obalový materiál, v ktorom sa zariadenia budú dodávať spotrebiteľom, získavaný z trvale udržateľných zdrojov a je plne recyklovateľný.

Najnovšie notebooky HP Pavilion obsahujú komponenty, ktoré sú vyrobené z recyklovaného plastového odpadu.

Všetky nové notebooky budú postavené na najnovších procesoroch Intel Tiger Lake s integrovanou grafikou Iris X. No pre model Pavilion 14 je k dispozícii aj dedikovaná grafická karta Nvidia GeForce MX450, zatiaľ čo model Pavilion 15 môže mať tiež túto grafiku alebo je na výber aj verzia s grafickou kartou série Ryzen 4000 od spoločnosti AMD.

Notebook HP Pavilion 13 má 13,3-palcový displej, ktorý je na výber s rozlíšením Full HD alebo Ultra HD. Napodiv displeje v modeloch notebookov Pavilion 14 a 15 sú k dispozícii len v rozlíšení Full HD. Všetky displeje sú z troch strán lemované úzkym rámom, pričom model Pavilion 15 sa vyznačuje až 86-percentným pomerom displeja k telu.

Všetky tri nové ekologické notebooky budú vybavené dvojkanálovou pamäťou, úložiskami typu PCIe SSD a sú dodávané s portom HDMI 2.0, bezdrôtovou technológiou Wi-Fi 6 a so stereofónnymi reproduktormi, ktoré vyladila firma Bang & Olufsen. Výdrž batéria na jedno nabitie je v prípade modelu Pavilion 13 až 8,5 hodiny, zatiaľ čo batéria v modeloch 14 a 15 zvládne až 8,75 hodín.

Notebook HP Pavilion 13 sa bude predávať od 679,99 dolárov. Cena modelu 14 sa začína na 579,99 dolároch a v prípade modelu 15 je to od 599,99, v závislosti od zvolenej konfigurácie. Všetky notebooky sa začnú predávať od budúceho mesiaca.