Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Xiaomi pracuje na výsuvnom širokouhlom objektíve pre smartfóny

Xiaomi pracuje na výsuvnom širokouhlom objektíve pre smartfóny
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 11. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Čínsky výrobca Xiaomi oznámil, že pripravuje širokouhlý objektív, ktorý sa zasunie do tela smartfónu, keď sa nepoužíva. Objektív pritom sľubuje veľké optické priblíženie bez toho, aby bolo potrebné zväčšiť obvody v mobilných zariadeniach.

Smartfóny sa do histórie zapísali najmä svojimi kompaktnými fotoaparátmi, ktoré ponúkajú mobilné rýchle snímanie fotografií a videí. V priebehu vývoja pritom výrobcovia pridávali zostavy s viacerými objektívmi, ktoré používateľom ponúkajú relatívne pôsobivú kvalitu obrazu, ako aj možnosti priblíženia a širokých clôn.

V lete uviedla čínska spoločnosť Xiaomi svoju vlajkovú loď telefónu Mi 10 Ultra, ktorá obsahovala 48-megapixelový širokouhlý, 48-megapixelový periskopový teleobjektív, 12-megapixleový teleobjektív a 20-megapixleový ultraširokouhlý objektív, spolu s možnosťou až 120-násobného digitálneho priblíženia. No toto digitálne priblíženie sa nedá porovnávať s optickým a môže byť pre mnohých trocha sklamaním. Výrobca preto teraz vyvinul výsuvný modul objektívu pre smartphony, ktorý vychádza z dizajnu objektívov v tradičných fotoaparátoch.

Spoločnosť Xiaomi vyvíja výsuvný širokouhlý objektív pre smartfóny.

Teleskopické objektívy umožňujú výrobcom vytvárať kompaktné vreckové fotoaparáty a zároveň ponúkajú veľké optické priblíženie. Spoločnosť Xiaomi zatiaľ neuviedla, aký druh teleobjektívu prinesie v tejto počiatočnej fáze jej výsuvného dizajnu, no tvrdí, že umožní „dosiahnuť väčšiu clonu pre zvýšenie množstva svetelného vstupu až o 300 percent“.

Spoločnosť tiež sľubuje zlepšený výkon pri fotografovaní na výšku a po zotmení v porovnaní so súčasnými technológiami na trhu. Zahrnutie novo vyvinutej technológie stabilizácie obrazu údajne umožní „väčší uhol stabilizácie obrazu, vďaka čomu budú zábery stabilnejšie a ich ostrosť sa zvýši o 20 percent“.

Na ďalšie informácie o najnovšom vývoji spoločnosti Xiaomi v oblasti technológií fotoaparátov pre smartfóny si však budeme musieť ešte nejakú tú chvíľu počkať.