Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Snapdragon 888 sa chystá poháňať budúce vlajkové lode smartfónov

Snapdragon 888 sa chystá poháňať budúce vlajkové lode smartfónov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 12. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Najvýkonnejšie mobilné procesory Snapdragon si výrobcovia zvyčajne vyberajú pre svoje vlajkové lode mobilných zariadení s operačným systémom Android. Spoločnosť Qualcomm teraz predstavila najnovší systém na čipe (SoC) Snapdragon 888, s ktorým sa budeme stretávať v mnohých smartfónoch pre rok 2021.

Hoci sa tieto SoC často ešte stále označujú ako procesory alebo mobilné CPU, v skutočnosti okrem hlavného procesora obsahujú aj množstvo ďalších obvodov, odtiaľ pochádza aj názov systém na čipe - SoC. Úplne nová model Snapdragon 888 pritom nadväzuje na tohtoročné modely Snapdragon 865 a Snapdragon 865 Plus a prináša so sebou množstvo vylepšení, ktoré odrážajú meniaci sa trh so smartfónmi.

Súčasťou platformy Snapdragon 888 je napríklad najnovší modem Q60 X60 od spoločnosti Qualcomm, a hoci tohtoročné modely SoC podporujú aj mobilnú sieť 5G, nová čipová sada bude v sieťach 5G fungovať ešte rýchlejšie a spoľahlivejšie. Rovnako by to malo byť aj s integrovanou umelou inteligenciou, keďže model 888 by mal byť schopný za kratší čas vykonať oveľa viac výpočtov založených na algoritmoch umelej inteligencie.

Najnovší systém na čipe (SoC) Qualcomm Snapdragon 888.

Výpočtová jednotka pre spracovanie obrazu po nasnímaní fotografie je dnes už štandardom pre všetky vlajkové telefóny a nový Snapdragon 888 pomôže zachytiť naraz viac surového materiálu. Čipset je pritom schopný zachytiť 2,7 gigapixelu za sekundu, čo je ekvivalent 120 fotografií v rozlíšení 12 megapixelov. Oproti predchádzajúcim SoC Snapdragon je to nárast až o 35 percent.

Aktualizovaný bol aj integrovaný grafický procesor Adreno, ktorý umožní plynulé vykresľovanie obrazu s frekvenciou až 144 snímok za sekundu, samozrejme si to bude vyžadovať smartfón vybavený displejom s obnovovacou frekvenciou 144 Hz.

Výrobcovia smartfónov, vrátane spoločností Asus, LG, Motorola, Realme, OnePlus, Oppo a Xiaomi sa už zaviazali, že svoje budúce telefóny vybavia procesorom Snapdragon 888. Očakáva sa, že o najnovšom SoC budeme počuť v súvislosti s vlajkovými loďami, ktoré budú uvedené na trh v priebehu roka 2021.

Najnovší systém na čipe (SoC) Qualcomm Snapdragon 888.