Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Mobilná aplikácia mID zaistí pohodlný prístup k službám obecných úradov

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 12. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Slovensko je s viac ako 2900 obcami považované za vidiecku krajinu, ktorá chce žiť rozhodne moderne. Preto už dnes nielen mladí ľudia nechcú mrhať svojim časom a zbytočne chodiť na úrady, keď nám mobilné telefóny priniesli možnosti digitálnej komunikácie.

Mnohé obce navyše v rámci inovácií zaviedli verejné Wi-Fi siete, aby v tejto digitálnej komunikácii ľudí podporili. Ďalším krokom je aj to, že sa agenda samospráv presúva do online sveta. No a vstupnou bránou do neho by mohla byť aj nová mobilná aplikácia mID.

Informačný systém DCOM, čiže Dátové centrum obcí a miest, pomáha už niekoľko rokov zrýchľovať a zjednodušovať elektronické služby samospráv pre obyvateľov a firmy. Do systému sa za tú dobu zapojilo už množstvo miest a obcí, pričom ďalšie pribúdajú.

„V súčasnosti je do systému DCOMu zapojených takmer 2 100 obcí a miest na Slovensku, ktoré svoje služby ponúkajú takmer 2,2 milióna obyvateľom. A vidíme tu obrovský priestor na to, aby sa pripájali ďalšie mestá a obce, ktoré doprajú kvalitné verejné služby ďalším obyvateľom,“ hovorí Michal Kaliňák, ústredný riaditeľ kancelárie, ZMOS.

Online pripojenie pritom umožní prístup aj k službám, ktoré predtým dostupné neboli. Občania a podnikatelia si tak môžu z pohodlia domu či kancelárie vybaviť svoju agendu elektronicky. A to 24 hodín denne, 7 dní v týždni.

„Digitalizácia samospráv prináša ľuďom takmer 140 rôznych služieb, ktoré zvyšujú efektivitu, ale i komfort vybavovania samotnej agendy. Je to na jednej strane efektivita práce vo vzťahu k zamestnancom, ale aj komfort obyvateľov, ktorí si dokážu tieto veci vybaviť z pohodlia svojej obývačky. A ukazuje sa v tomto prípade, že jednoducho komunál je ten líder, ktorý v mnohom predbehol štát v oblasti informatizácie,“ dodáva Michal Kaliňák, ústredný riaditeľ kancelárie, ZMOS.

K online vybavovaniu agendy na obecnom úrade je však potrebné mať elektronický občiansky preukaz a čítačku kariet. No združenie DEUS, čiže DataCentrum elektronizácie územnej samosprávy Slovenska, pripravilo ďalší inovatívny krok v digitalizácii miest a obcí, ktorý túto prekážku odbúra.

„Prinášame revolučné riešenie mID, ktoré umožní občanom a podnikateľom vybavovať si svoje záležitosti s obecným úradom digitálnym spôsobom. A to dokonca bez použitia elektronického občianskeho, bez využívania elektronickej schránky na slovensko.sk,“ hovorí Adrián Belánik, výkonný riaditeľ, DEUS.

Aplikácia mID je k dispozícii pre mobilné zariadenia s operačným systémom iOS a samozrejme aj Android. Po jej inštalácii je používateľ vyzvaný na jednorazovú aktiváciu. Tá sa dá realizovať aj len priamo cez mobilný telefón, prípadne pomocou počítača a elektronického občianskeho preukazu cez čítačku. V prípade smartfónu sa pri aktivácii využívajú najmodernejšie technológie.

„Bezpečnosť bola pre nás mimoriadne dôležitá. Začína sa overením telefónneho čísla, pokračuje sa nasnímaním občianskeho preukazu z oboch strán, kedy sa vyťažia tieto údaje a porovnajú s databázou ministerstva vnútra, a následne je potrebné potvrdiť svoju totožnosť druhým dokladom. To môže byť vodičský preukaz alebo cestovný pas. Využívajú sa najmodernejšie technológie prostredníctvom biometrie.“

V ďalšom kroku prichádza k slovu biometrická technológia. Tá porovnáva údaje získané z fotografie na občianskom preukaze s tvárou používateľa, ktorá je aktuálne snímaná selfie fotoaparátom smartfónu. Ide teda o biometrického overovanie takzvanej „živosti“, pri ktorom používateľ, počas snímania, sleduje pohyb malého krúžku na displeji.

„Občan zadá štvormiestny PIN kód, ktorý ďalej slúži na prihlasovanie a podpisovanie. Na pozadí sa udeje takzvané podpisovanie klikom. Pre občana je to veľmi jednoduchý spôsob, ako vybaviť svoje záležitosti.“

Vďaka mobilnej aplikácii mID má používateľ k dispozícii nielen vypĺňanie rôznych formulárov, ale aj ich podpisovanie a odosielanie na samosprávu. Inteligentné riešenie pritom dokáže viaceré potrebné údaje už vopred vyplniť.

„Informačný systém DCOM je prepojený s 9-timi informačnými systémami verejnej správy. Týmto sa automaticky doťahujú údaje a občan ich nemusí vypĺňať. A je tým splnený princíp jedenkrát a dosť.“

Používateľ už len doplní zvyšné chýbajúce údaje, potvrdí ich spracovanie kvôli ochrane osobných údajov, kliknutím podpíše formulár a odošle ho. Elektronické dokumenty sa pritom dajú cez aplikáciu nielen odosielať, ale aj prijímať prostredníctvom súkromnej zóny v informačnom systéme DCOM.

„Občan môže komunikovať nielen so samosprávou, v ktorej má trvalý pobyt, ale aj s inými samosprávami, napríklad, kde má chatu alebo pozemok. V tomto prípade vstúpi do svojej súkromnej zóny, kde vie svoje podanie urobiť, rozpracované si dokonca uložiť a nechať na neskôr. Eventuálne stav rozpracovanosti všetkých podaní, v akom sa aktuálne nachádzajú. Táto súkromná zóna je užitočnou pomôckou, ako môže komunikovať občan s veľkým množstvom samospráv,“ uzatvára Adrián Belánik, výkonný riaditeľ, DEUS.

Taký poplatok, či vyrubená daň sa dá samospráve uhradiť jednoducho, len skopírovaním QR kódu do aplikácie pre internetové bankovníctvo, v ktorej sa vygeneruje platobný príkaz.

Mobilná aplikácia mID teda poskytuje jednoduchý a rýchly prístup k množstvu elektronických služieb samospráv. Vďaka nej si tak, aj počas pandémie COVID-19, môžu občania a firmy pohodlne a bezpečne vybavovať celú agendu bez nutnosti fyzickej návštevy obecného úradu. Ostáva len dúfať, že sa do informačného systému DCOM už čoskoro zapojí aj zvyšok miest a obcí Slovenska.