Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Slovak Telekom sa rozhodol spustiť prvú komerčnú prevádzku 5G siete

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
21. 12. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vyzerá to tak, že technológia mobilných sietí piatej generácie je už reálne tu. Kým doteraz sme si ju mohli u niektorých operátorov vyskúšať len v pilotnej prevádzke, Slovak Telekom sa rozhodol spustiť jej prvú komerčnú prevádzku. Nová sieť tak rozšíri kapacitu v najvyťaženejších lokalitách Slovenska.

Slovak Telekom si už na začiatku vytypoval 30 najvyťaženejších BTS staníc, ku ktorým sa ľudia pripájajú. Jedna bola v Košiciach a zvyšné v Bratislave. Aj preto sa rozhodol s 5G začať v hlavnom meste.

„Aktuálne, už od druhého decembrového víkendu pokrývame 50% Bratislavy. 5G signál však plánujeme v ďalšom roku spustiť aj v oblastiach ako je Staré Mesto, Lamač, Dúbravka, ďalšie časti Petržalky a Ružinova, rovnako aj na Devíne. Našim cieľom je pritom pokryť celé hlavné mesto,“ hovorí Branimír Marič, technický riaditeľ, Slovak Telekom.

Vďaka novej technológii dokáže operátor na daných miestach zabezpečiť všetkým používateľom dostatočnú a ešte stabilnejšiu rýchlosť dát.

„Bude tam viacej kapacity a viacej ľudí v špičkách bude môcť si šiahnuť na väčšie rýchlosti. My meriame zhruba 300 – 600 megabit per sekunda v downloade a zhruba 60 – 80 Mb/s v uploade,“ vysvetľuje Dušan Šválek, generálny riaditeľ, Slovak Telekom.

Popri bežných používateľoch prinesie 5G výhody aj firemným. Najmä ak vyžadujú garantovanú šírku pásma, čo doteraz na mobilnej sieti možné nebolo. Nová sieť však v budúcnosti všetko zmení.

„Má nízku latenciu, to znamená veľmi malú odozvu. Umožňuje niečo, čo sa nazýva Network Sliceing, a to znamená, že my vieme garantovať aj na mobilnej technológii, ktorá je zdieľaná, nejakú priepustnosť tej siete,“ dopĺňa Dušan Šválek, generálny riaditeľ, Slovak Telekom.

Aj keď už teda 5G reálne prichádza, pre používateľov so zariadeniami, ktoré podporujú len 4G a staršie generácie sa nič nemení.

„Novú sieť môžeme nazvať aj kráľovnou mobilných technológií, nakoľko dokáže obslúžiť nielen pásmo 5G, ale vôbec všetky pásma a teda aj doterajšie generácie. Je jedno či je to 800, 1800 megahertzov, či je to C-Bands alebo Milimeter-Wave bands,“ uzatvára Branimír Marič, technický riaditeľ, Slovak Telekom.

5G je doma aj v priemysle 4.0. Nízkou odozvou senzorov zefektívňuje výrobu, či logistiku. Medzi prvými si ju tak vyskúša i žilinský CEIT, keďže pre neho Telekom, popri bratislavskej sieti, spúšťa prvú, 5G kampusovú sieť.