Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Notebook Framework je stvorený na ľahké aktualizácie a opravu

Notebook Framework je stvorený na ľahké aktualizácie a opravu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 2. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Kalifornská startup spoločnosť Framework predstavila nový 13,5 palcový notebook s názvom Framework Laptop, ktorý je navrhnutý tak, aby si ho mohol používateľ jednoduchým spôsobom prispôsobiť, aktualizovať a opraviť.

Nebolo to tak dávno, keď si nadšenci výpočtovej techniky sami upravovali, aktualizovali alebo opravovali notebooky. No s príchodom čoraz tenších a výkonnejších notebookov nastali väčšie ťažkosti pri vnikaní pod ich kapotu, čo nakoniec viedlo skôr k nahradeniu ako k opraveniu stroja.

Nový notebook Framework Laptop je však navrhnutý tak, aby sa dal „aktualizovať, prispôsobiť a opraviť spôsobom, aký nedokáže žiadny iný notebook“. V súčasnosti má základný model 13,5-palcový displej s rozlíšením 2 256 x 1 504, je osadený procesorom 11. generácie Intel Core, môže mať až 64 GB operačnej pamäte DDR4 RAM a 4 TB alebo viac dátového úložiska typu NVMe štvrtej generácie.

Prispôsobiteľný notebook Framework Laptop.

Telo notebooku z hrúbkou 15,85 milimetra je vyrobené z 50-tich percent recyklovaného hliníka a je v ňom osadená nízkoprofilová klávesnica so zdvihom kláves len 1,5 milimetra. K dispozícii je 55-Wh batéria, najnovšia bezdrôtová technológia Wi-Fi 6 a webová kamera s rozlíšením 1080p a rýchlosťou 60 snímok za sekundu, ktorá je dodávaná s hardvérovým prepínačom ochrany súkromia. Výrobca sa pri konštrukcii notebooku tiež zameriava na použitie približne 30 percent recyklovaného plastu zo spotrebiteľských zariadení.

Prispôsobiteľný notebook Framework Laptop.

Používateľ môže pritom vymeniť celú základnú dosku, aby zvýšil výkon notebooku, keď budú od výrobcu dostupné jej nové verzie. Systém rozširujúcich kariet umožňuje používateľovi si zvoliť požadovanú konfiguráciu portov. Komponenty ako je batéria, displej, klávesnica a ďalšie sa budú dať podľa želania tiež vymeniť. Jednotlivé komponenty obsahujú QR kód, ktorý nasmeruje používateľa na inštrukcie, návody a zoznamy vo webovom obchode Framework.

Framework Laptop má hmotnosť 1,3 kilogramu a bude k dispozícii v niekoľkých vopred nakonfigurovaných modeloch, pričom všetky budú mať predinštalovaný operačný systém Windows 10 Home alebo Pro. Pre používateľov, ktorí sa chcú priamo ponoriť do prispôsobovania stavby notebooku na mieru, bude k dispozícii aj edícia pre domácich majstrov (DIY).

Prispôsobiteľný notebook Framework Laptop.

Okrem predĺženia životnosti svojich produktov, spoločnosť dúfa, že možnosť prispôsobenia, aktualizácií a opráv notebookov povedie k tomu, že mene spotrebiteľských technologických produktov by mohlo skončiť na veľkých skládkach elektronického odpadu.

Prispôsobiteľný notebook Framework Laptop sa bude dať čoskoro predbežne objednať s dodaním v letných mesiacoch.

Prispôsobiteľný notebook Framework Laptop.