Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Samsung dosiahol rekordnú rýchlosť prenosu dát v 5G sieti

Samsung dosiahol rekordnú rýchlosť prenosu dát v 5G sieti
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 3. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Juhokórejská spoločnosť Samsung tvrdí, že sa jej podarilo dosiahnuť nový rekord v rýchlosti dátových prenosov 5G sieti a poskytla masívnych 5,23 gigabitov za sekundu (Gbps) do jedného zariadenia. Tento rekord bol dosiahnutý prenosom časti záťaže na 4G frekvencie súčasne, a to všetko pri použití komerčne dostupnej technológie.

Vzhľadom na jednoduchý systém číslovania, ktorým sa označujú celulárne technológie, je ľahké predpokladať, že 5G je krok nad úrovňou 4G siete. V rámci týchto čísel však existuje veľa variácií a komunikačné spoločnosti neustále experimentujú so spôsobmi, ako vylepšiť technológiu pre dosiahnutie čoraz rýchlejších prenosových rýchlostí.

Teraz to vyzerá, že sa spoločnosť Samsung s novým rekordom v rýchlosti prenosu dát 5G vymanila z tohto spôsobu. Počas laboratórnych testov v Južnej Kórei sa spoločnosti podarilo dodať do jedného zariadenia bleskových 5,23 Gb / s. Tým bol prekonaný predchádzajúci rekord 5 Gb / s stanovený v januári spoločnosťami Ericsson, Qualcomm a austrálskou telekomunikačnou spoločnosťou Telstra.

Na dosiahnutie nového rekordu spoločnosť Samsung využila takzvanú technológiu E-UTRAN New Radio Dual Connectivity (EN-DC). Tá umožňuje mobilným operátorom využívať existujúce siete 4G a pomôcť tak zvýšiť rýchlosť siete 5G. V tomto prípade bola využitá 800 MHz frekvencia pre 5G a 40 MHz frekvencia pre 4G.

Zaujímavé je tiež aj to, že nový rekord bol dosiahnutý pomocou technológie, ktorá je už v širokom komerčnom využití. Prijímajúcim zariadením bol totiž najnovší smartfón Samsung Galaxy S20+, ktorému pomáhali antény 4G a 5G a spoločné jadro 4G / 5G (jednotka dátového centra). To znamená, že by malo byť pomerne jednoduché priniesť tieto rýchlosti spotrebiteľom.

Ilustračné foto (Zdroj: Pixabay).