Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Samsung predstavuje skladacie a rolovacie displeje budúcnosti

Samsung predstavuje skladacie a rolovacie displeje budúcnosti
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 5. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Divízia Samsung Display v rámci virtuálnej konferencie Display Week 2021 načrtla niektoré z technológií obrazoviek, ktoré vyvíja pre budúce smartfóny či tablety. Prezentované boli skladacie a posuvné displeje, či kamera umiestnená pod obrazovkou.

Dostupných už je niekoľko skladacích smartfónov od spoločnosti Samsung, no najnovší koncept, ktorý uzrel svetlo sveta, je 7,2-palcový OLED displej s dvojitým zložením. To znamená, že tento veľký displej sa dá dvakrát zložiť na menšie jednotky, pričom pôvodná obrazovka zostane vždy zobrazená.

Samsung tento koncept nazýva ako „S-foldable“ displej. Keď bude mať spoločnosť pripravené výrobné procesy a dostatočnú dôveru v tento dizajn, môžeme očakávať, že by objaví v niektorom z budúcich smartfónov.

Dvojitý skladací displej S-foldable.

Okrem toho bol ukázaný 17-palcový skladací displej s pomerom strán 4: 3, ktorá má po zložení veľkosť tabletu a po rozložení sa veľkostne podobá na monitor počítača. Spoločnosť Samsung k tomuto konceptu pripojila slogan „nosenie malého, sledovanie veľkého“.

Tento skladací displej umožňuje spustenie dvoch aplikácií vedľa seba, čo môže prísť napríklad vhod pri práci v aplikáciách ako sú PowerPoint a Word. Kvôli veľkosti po rozložení bude potrebný stojan, ktorý udrží obrazovku, zatiaľ čo ovládanie môže poskytovať samotná dotyková obrazovka alebo pripojené periférie.

Tento skladací displej slúži po rozložení ako monitor a po zložení ako tablet.

Spoločnosť Samsung tiež poskytla nový pohľad na svoju technológiu rolovateľnej obrazovky. Tá umožňuje telefónu zostať kompaktným na prenášanie, no s možnosťou rozšírenia displeja, keď je potrebný ďalší priestor na obrazovke.

Na vytiahnutie displeja je potrebný zložitý systém valčekov a pántov, je to však potenciálne odolnejšia a robustnejšia alternatíva ako štandardná skladacia obrazovka, ktorá ponúka z hľadiska veľkosti displeja rovnakú univerzálnosť.

Technológia rolovateľnej obrazovky má množstvo potenciálnych použití.

Na záver bola predstavená ešte technológia UPC alebo Under Panel Camera, čo je webová kamera pre notebook, ktorá by mohla fungovať aj ako selfie kamera pre smartfón. Myšlienka spočíva v tom, aby boli vrstvy displeja nad kamerou dostatočne priehľadné, aby mohla kamera cez ne vidieť.

Všetky tieto inovácie displejov sú stále vo vývoji. Kým a či ich spoločnosť Samsung integruje do skutočných produktov, na to si budeme musieť ešte počkať. No už teraz nám však poskytujú zaujímavý pohľad na to, akým smerom by sa mohla uberať elektronika budúcnosti.

Spoločnosť Samsung pracuje aj na kamere ukrytej pod displejom.