Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Tablet založený na Linuxe prepojí mobilnú prácu s kancelárskou

Tablet založený na Linuxe prepojí mobilnú prácu s kancelárskou
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 6. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Čínska spoločnosť JingLing nedávno predstavila operačný systém založený na Linuxe s názvom JingOS, ktorý je špeciálne navrhnutý pre mobilné zariadenia. Teraz spoločnosť uvádza vlastný spotrebiteľský tablet, na ktorom bude tento operačný systém spustený.

Nový tablet s názvom JingPad A1 má 11-palcový AMOLED displej s rozlíšením 2 368 x 1 728 pixelov a pomerom strán 4 : 3. Displej podporuje 109 percent farebnej škály NTSC a jeho pomer k telu tabletu je takmer 90 percent. Tablet je poháňaný osemjadrovým procesorom Unisoc Tiger T7510 s ARM architektúrou a 8 GB LPDDR4 RAM. Kapacita vnútorného úložiska je 256 GB, pričom sa dá rozšíriť o ďalších 512 GB prostredníctvom microSD karty.

Tablet JingPad A1.

JingPad A1 má hrúbku len 6,7 milimetra a váži 490 gramov. Bude podporovať mobilnú dátovú sieť 5G a jeho batéria s kapacitou 8 000 mAh vydrží na jedno nabitie zhruba 10 hodín. Hlavný zadný fotoaparát má rozlíšenie 16 megapixleov, zatiaľ čo predná webová kamera má rozlíšenie 8 megapixelov. K dispozícii je odnímateľná klávesnica s trackpadom. Súčasťou výbavy je aj dotykové pero JingPad Pencil, ktoré rozoznáva 4 096 úrovní tlaku.

Tablet JingPad A1.

Toto zariadenie sa považuje za prvý spotrebiteľský tablet so systémom založeným na Linuxe. Model A1 je teda dodávaný s predinštalovaným prispôsobeným operačným systémom JingOS, ktorý je optimalizovaný pre zariadenia s dotykovým ovládaním, aby „dokonale kombinoval zážitok z mobilných zariadení a počítačov.“

Tablet JingPad A1.

Tablet by mohol byť veľkým lákadlom pre vývojárov, ktorí chcú kódovať na cestách, pričom medzi podporovanými nástrojmi sú VS Code a Terminal. K dispozícii sú aj aplikácie pre stolné počítače, ako WPS Office, GIMP, Telegram a ďalšie, spolu s aplikáciami pre Android ako Netflix, YouTube a Spotify. V tomto okamihu nie je známe, či používateľ bude mať úplný prístup do obchodu s aplikáciami Google.

Tablet JingPad A1.

Tablet JingPad A1 spolu s dotykovým perom JigPad Pencil sa dá získať prostredníctvom podpory startup kampane na portáli Indiegogo v sume od 453 EUR. Distribúcia prvých kusov pre podporovateľov kampane by sa mala začať v septembri 2021.