Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Samsung spúšťa adventnú výzvu zdravého používania smartfónu

Samsung spúšťa adventnú výzvu zdravého používania smartfónu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
1. 12. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Samsung spúšťa v Česku a na Slovensku pod názvom #SklapniMobil projekt adventného kalendára zdravého používania mobilu. Podľa nedávnych prieskumov totiž viac ako polovica populácie v produktívnom veku a prevažná väčšina mladých ľudí uvádza, že s mobilom trávia viac času, než by si sami priali.

Projekt #SklapniMobil svojimi tipmi a podnetmi obohatili českí aj slovenskí odborníci na duševné zdravie a digitálny detox. Adventná výzva spočíva v 24 jednoduchých denných úlohách, je otvorená od 1. do 24. decembra a prihlásiť sa prostredníctvom stránky sklapnimobil.sk môže každý.

Polovica mladých ľudí by z domu odišla radšej bez peňaženky než bez mobilu

V rámci prieskumu, ktorý uskutočnila v novembri 2021 spoločnosť Samsung a zahŕňala vzorku 1 050 Slovákov vo veku 18 až 65 rokov, odpovedalo na otázku „Trávite s mobilným telefónom viac času, než by ste si priali?“ pozitívne 54,4 % respondentov, vo vekovej kategórii 18-26 rokov dokonca 79,2 % respondentov. Tá istá veková skupina uviedla, že by neodišla z domu skôr bez mobilu, než bez peňaženky (65,4 % respondentov) a 40 % týchto mladých ľudí má mobil po ruke aj pri štedrovečernom stole.

„Na tomto výskume je zaujímavé nielen to, že pre mladých je mobilný telefón úplne všadeprítomný spoločník, ale hlavne to, že si nadmerný čas pri mobile sami uvedomujú a majú pocit, že s telefónom trávia čas proti svojej vôli,“ komentuje adiktológ MUDr. Adam Kulhánek, PhD. „Je pravdepodobné, že to súvisí aj s obdobím pandémie, kedy rôzne druhy digitálnych závislostí v populácii vzrástli.“

Adventný kalendár #SklapniMobil

„Mobilné telefóny nám majú primárne pomáhať a spríjemňovať život, ale nemali by sme pri tom zabúdať aj na digitálnu rovnováhu. Samsung, ako celosvetový líder v predaji smartfónov, dlhodobo kladie dôraz na digitálnu pohodu," komentuje Petra Bačková, Brand marketing & PR SK, Samsung Electronics Czech and Slovak. „V nadväznosti na tieto ciele preto v Čechách a na Slovensku spúšťame jedinečnú adventnú výzvu #SklapniMobil. Práve tento projekt má motivovať a pripomenúť ľuďom ako sa to dá jednoduchými krokmi realizovať v každodennom živote."


Adventný kalendár je k dispozícii na webovej stránke www.sklapnimobil.sk, kde sa každý, kto sa chce zapojiť, môže (ale nemusí) jednoducho zaregistrovať. Od 1. do 24. decembra bude na každý deň pripravená jedna jednoduchá detox výzva, ktorá otestuje váš vzťah k používaniu smartfónu. Zaregistrovaní účastníci dostanú každý večer e-mailom výzvy na nadchádzajúci deň, môžu sledovať svoj pokrok na stránke a budú tiež zaradení do štyroch týždenných súťaží o Galaxy Z Flip3 a Z Fold3, ktoré sa dajú vďaka ohybnému displeju ľahko "sklapnúť".

Adventnú výzvu #SklapniMobil pomáhali navrhnúť odborníci na digitálne závislosti a zdravý životný štýl. Medzi nimi sú aj Ing. Aneta Baklová, PhD., koučka digitálneho detoxu, MUDr. Adam Kulhánek, PhD., adiktológ a kouč mäkkých zručností a PhDr. Marek Madro, PhD., psychológ a zakladateľ internetovej poradne IPčko.sk.

5 tipov odborníkov, ako skrotiť závislosť od mobilu

1. Zmapujte si vlastnú aktivitu

Koučka digitálneho detoxu Aneta Baklová odporúča začať s prehľadmi, ktoré nájdete v nastaveniach smartfónu v časti Digitálna pohoda alebo Doba používania obrazovky. Koľko času denne strávim pred obrazovkou? Ktoré aplikácie mi zaberajú najviac času? Môžete si tiež položiť hlbšie otázky, napríklad pri akých činnostiach a kedy najčastejšie siahate po telefóne. Je príčinou stres alebo nuda? Môžem tieto impulzy využiť iným spôsobom?

2. Nájdite si vlastný odmeňovací systém

Hranie hier alebo nutkavé používanie sociálnych sietí uvoľňuje dopamín, hormón v mozgu, ktorý vyvoláva pocit šťastia. Dopamín sa však uvoľňuje aj po športe, dobrom jedle alebo keď trávime čas s ľuďmi, ktorých máme radi. „Nájdite si vo svojom živote prirodzené odmeny, pri ktorých môžete na chvíľu odložiť telefón,“ radí Adam Kulhánek, odborník na závislosti.

3. Určite si vlastný časový limit

„Online závislosti môžete predísť tak, že si jasne stanovíte, ako dlho a na čo budete v daný deň používať internet a technológie,“ hovorí Adam Kulhánek. Aj to sa dá v smartfónoch jednoducho nastaviť pomocou časových limitov pre jednotlivé aplikácie.

4. Urobte si pauzu

„Hlavným prejavom závislosti od internetu je salience. Stav, keď telefón, hra alebo sociálne siete používateľa úplne pohltia, až zabudne na čas,“ pokračuje Adam Kulhánek. Rýchlym riešením je urobiť si krátku prestávku od online zábavy. Stav pohltenia sa okamžite preruší.

5. Požiadajte o pomoc blízkych

Rozhodnutie pre digitálny detox alebo odpojenie sa od online prostredia na určitý čas môže byť pre niekoho relatívne jednoduché, pre iného náročné, dokonca môže vyvolávať úzkosť. „Ak sa rozhodnete pre digitálny detox, informujte o tom svojich priateľov, rodinu a blízkych a požiadajte ich o partnerstvo a podporu,“ radí psychológ Marek Madro.

Web s adventným kalendárom zdravého používania mobilu #SklapniMobil je už otvorený pre záujemcov o túto netradičnú výzvu. Nejde však o terapeutický nástroj. „Výzva je koncipovaná tak, aby vás predovšetkým zabavila. Dúfam, že si v rámci plnenia úloh uvedomíte, ako sa môže zmeniť váš prístup k digitálnym technológiám,“ uzatvára spoluautorka kalendára a koučka Aneta Baklová.

(Zdroj: Tlačová správa Samsung)