Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Qualcomm odhaľuje najnovší systém na čipe Snapdragon 8 Gen 1

Qualcomm odhaľuje najnovší systém na čipe Snapdragon 8 Gen 1
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 12. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Rok po ohlásení mobilného systému na čipe Snapdragon 888 spoločnosť Qualcomm odhalila jeho nástupcu. Je ním platforma Snapdragon 8 Gen 1 s novou formou pomenovania, ktorá umožní snímať až 200-megapixelové fotografie a 8K HDR video, sľubuje mobilné hranie na úrovni stolných počítačov a môže sa pochváliť rýchlejšími prenosovými rýchlosťami cez sieť 5G.

Samozrejme, toto nie je prvá aktualizácia mobilnej čipovej sady od uvedenia Snapdragon 888 na trh v decembri 2020, spoločnosť Qualcomm oznámila variant Plus už v júni tohto roku. Najnovší mobilný systém na čipe Snapdragon 8 Gen 1 si pritom prináša významné vylepšenia v oblasti mobilnej konektivity, herného výkonu, snímania fotografií a videí, integrovaného spracovania umelej inteligencie a ďalších funkcií.

Nový čipset je založený na najnovšom 3-GHz procesore Kryo od Qualcommu s technológiou Arm Cortex-X2. Dodáva sa tiež s modemom X65 5G od Qualcommu, ktorý umožňuje rýchlosť sťahovania až 10 Gbps (aspoň teoreticky), s podporou Wi-Fi 6 a 6E, spolu s Bluetooth 5.2, ktoré podporuje aptX Voice, aptX Lossless pre streamovanie v CD kvalite, aptX Adaptive a LE audio kodeky.

Vďaka Snapdragonu 8 Gen 1, ktorý ponúka viac ako 50 funkcií Elite Gaming, sa môžu mobilní hráči tešiť nielen na plynulejšie a citlivejšie pripojené hranie, ale zahrnutie nového GPU Adreno by malo ponúknuť až 30-percentné zlepšenie vykresľovania grafiky. Rýchlejšie snímkovanie zasa minimalizuje rozmazanie v akčných scénach a audiokinetická technológia prináša „pohlcujúci zvuk v konzolovej kvalite“.

Mobilný systém na čipe Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1.

Zahrnutý nástroj umelej inteligencie je postavený na najnovšom procesore Hexagon spoločnosti Qualcomm, ktorý je až štyrikrát rýchlejší a pracuje s dvakrát viac zdieľanej pamäte ako predtým. Príklady toho, ako to možno použiť, zahŕňajú potenciálne analyzovanie hlasu používateľa s cieľom nájsť príznaky zdravotných problémov, ako je astma alebo depresia, inteligentné zoskupovanie a uprednostňovanie upozornení pomocou spracovania prirodzeného jazyka či vytváranie krásnych efektov bokeh na štýl objektívov fotoaparátov Leica.

Spoločnosť Qualcomm začlenila do Snapdragon 8 aj technológiu nazývanú ako Snapdragon Sight, ktorá je domovom prvého komerčného 18-bitového mobilného obrazového signálového procesora (ISP). Ten je údajne schopný zachytiť 4 000-krát viac údajov ako jeho 14-bitový predchodca. To by malo znamenať spracovanie väčšieho dynamického rozsahu, farieb a ostrosti rýchlosťou až 3,2 gigapixelov za sekundu pre statické snímky s rozlíšením až 200 megapixelov a 8K HDR / HDR10+ videí pri rýchlosti záznamu 30 snímok za sekundu.

Vďaka zahrnutiu samostatného štvrtého Always-On ISP môže fotoaparát smartfónu bežať nepretržite pri nízkej spotrebe energie, čo uľahčuje také veci, ako je odomykanie tvárou alebo deaktivácia obrazovky, keď sa vám niekto pokúša pozerať cez rameno.

Toto je tiež prvý Snapdragon, ktorý sa môže pochváliť vyhradeným nástrojom Trust Management Engine pre extra bezpečnosť. Bude tiež prvou mobilnou platformou, ktorá bude spúšťať Android Ready SE pre digitálne kľúče a mobilné ID, a prichádza s možnosťou bezpečného pripojenia k mobilným sieťam bez potreby SIM karty.

Očakáva sa, že nový mobilný systém na čipe Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 bude od budúceho roka poháňať množstvo vlajkových lodí smartfónov s operačným systémom Android, vrátane zznačiek ako Sony Oppo, Motorola, Xiaomi, OnePlus a Vivo.