Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Procesor Samsung Exynos 2200 umožní mobilné hranie ako na hernej konzole

Procesor Samsung Exynos 2200 umožní mobilné hranie ako na hernej konzole
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 1. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Samsung odhalila svoj najnovší prémiový mobilný procesor ešte pred plánovaným podujatím Unpacked, ktoré sa uskutoční 8. Februára. Sľubuje pritom, že „zmení spôsob, akým zažívame mobilné hry“. Procesor Exynos 2200 prichádza s vlastnou grafikou založenou na architektúre AMD RDNA 2 s podporou ray tracingu.

Ray tracing je technológia vykresľovania obrazu, ktorá poskytuje realistickejšie svetelné a reflexné efekty vo virtuálnych scénach a za posledných pár rokov sa dostala do množstva počítačových grafických kariet a herných konzol. A práve na hranie hier v pohybe sa zameriava Exynos 2200, hoci sa očakáva, že tento mobilný procesor zlepší „celkový zážitok z aplikácií sociálnych médií a fotografovania“.

Okrem hardvérovo akcelerovanej technológie ray tracing umožňuje architektúra AMD RDNA 2, na ktorej je postavený grafický procesor Xclipse 920, aj tieňovanie s premenlivou rýchlosťou, čo umožňuje vývojárom znížiť mieru tieňov v oblastiach renderovanej scény, kde celková kvalita nebude problémom, čím sa uvoľnia zdroje pre grafický procesor, aby mohol svoje zdroje sústrediť na dôležitejšie oblasti.

Mobilný procesor Samsung Exynos 2200.

Spoločnosť Samsung je jednou z prvých, ktorá využíva procesorové jadrá Armv9 na zlepšenie bezpečnosti a výkonu, pričom procesor pozostáva z jedného jadra Arm Cortex-X2, troch jadier Cortex-A710 a štyroch jadier Cortex-A510. A vylepšená neurónová procesorová jednotka údajne poskytne dvojnásobný výkon umelej inteligencie ako jej predchodca.

Prepracovaný signálový procesor bol vyvinutý na podporu obrazových snímačov s rozlíšením až 200 megapixelov, čo znamená až 108 megapixelov pri 30 snímkach za sekundu pre jeden modul fotoaparátu, rozlíšenie videa 8K pri rýchlosti až 60 snímok za sekundu alebo 4K videa s rýchlosťou záznamu až 120 snímok za sekundu. Prirodzene, do smartfónu bude možno začleniť aj nastavenia viacerých fotoaparátov.

Mobilný procesor Samsung Exynos 2200.

Nový čipset bude podporovať QHD+ displeje s obnovovacou frekvenciou až do 144 Hz alebo 4K displeje s obnovovacou frekvenciou až 120 Hz. Obrazová technológia HDR+ vylepší farby, kontrast a hĺbku. Procesor Exynos 2200 je kompatibilný s operačnou pamäťou typu LPDDR5 a úložiskom typu UFS 3.1. Je tu zabudované aj 5G s podporou pásiem mmWave a sub-6GHz, ktoré môžu ponúknuť prenosovú rýchlosť až 10 Gbps.

Procesor Exynos 2200 je už momentálne v hromadnej výrobe, aj keď nie je oficiálne známe, či sa dostane aj do pripravovaného modelu smartfónu Galaxy S22.