Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Starajme sa viac o to, aký vzduch dýchame v interiéri

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
1. 6. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Život vo vlhkých a plesnivých domácnostiach zvyšuje riziko vzniku astmy o 40 %. Pokiaľ s týmto faktom nezačneme okamžite bojovať, ohrozíme tak svoje zdravie. Nová takzvaná INDOOR GENERATION, ktorá trávi až 24 hodín denne a 7 dní v týždni v uzavretých miestnostiach, ani len netuší, že vzduch v interiéri môže byť v skutočnosti znečistený až päťkrát viac ako vonku (77 % opýtaných). Výsledky štúdie Indoor Generation hovoria aj o deťoch, ktorých izby dopadli z hľadiska znečisteného ovzdušia v dome najhoršie.

Spoločnosť VELUX zverejnila výsledky štúdie INDOOR GENERATION, ktorej súčasťou bol prieskum, ktorý prebehol v marci a apríli 2018 v krajinách Európy a Severnej Ameriky. Výskum prebiehal v 14 krajinách a ukázal, že ľudia majú mylnú predstavu o čase, ktorý trávia zavretí v budovách a aj o kvalite vzduchu v interiéri. Len približne 10 % opýtaných Slovákov si uvedomuje, že v uzavretých priestoroch trávi 21 až 24 hodín denne.

Nová takzvaná INDOOR GENERATION, ktorá trávi až 24 hodín denne a 7 dní v týždni v uzavretých miestnostiach, ani len netuší, že vzduch v interiéri môže byť v skutočnosti znečistený až päťkrát viac ako vonku (77 % opýtaných).

Pojem INDOOR GENERATION odkazuje na rastúcu skupinu ľudí, ktorí trávia väčšinu svojho času vnútri budov. V porovnaní s predchádzajúcimi generáciami až 90 % svojho života.

Pojem INDOOR GENERATION odkazuje na rastúcu skupinu ľudí, ktorí trávia väčšinu svojho času vnútri budov. V porovnaní s predchádzajúcimi generáciami až 90 % svojho života. Každodenné aktivity v domácnosti, ako je varenie, upratovanie, sprchovanie sa, pálenie sviečok, sušenie bielizne, spánok a dýchanie prispievajú k znečisteniu vnútorného ovzdušia, čo môže v priebehu času zvýšiť riziko vzniku astmy a alergií. Za zhoršenie kvality vzduchu môžu aj rôzne škodlivé a toxické látky, z ktorých sú vyrobené napríklad aj niektoré plastové hračky, čistiace prostriedky a stavebné materiály. Pokiaľ nedôjde k lepšiemu vetraniu súkromných a verejných budov, hrozí, že sa bude zvyšovať počet detí s astmou. Pravdepodobnosť ochorenia sa pri pobyte vo vlhkých a plesnivých budovách zvyšuje o 40 %.

Život vo vlhkých a plesnivých domácnostiach zvyšuje riziko vzniku astmy o 40 %.

Pokiaľ nedôjde k lepšiemu vetraniu súkromných a verejných budov, hrozí, že sa bude zvyšovať počet detí s astmou.

Spoločnosť VELUX uviedla krátky film „The Indoor Generation“, aby zvýšila povedomie o dôležitosti života v zdravých domovoch. Film zároveň ukazuje malé zmeny, ktoré môže aplikovať do svojho života každý, aby zvýšil úroveň prostredia, v ktorom žije a tiež kvalitu vnútorného vzduchu.

Film si môžete pozrieť tu: http://bit.ly/INDOORGENERATION

Šesť krokov, ktoré vedú ku zdravšiemu vnútornému prostrediu:

- Otvárajte okná aspoň tri až štyrikrát denne.
- Počas sprchovania majte na kúpeľni zavreté dvere a zapnite odsávač alebo otvorte okno.
- Počas varenia zapnite digestor a otvorte okná v kuchyni.
- Zbytočne nepáľte vnútri sviečky.
- Bielizeň sušte vonku.
- Pravidelne upratujte.

VELUX sa venuje problematike klímy v domácnostiach.

VELUX  10 vecí ktoré znečisťujú vzduch v domácnostiach

Inovatívne riešenie pre vylepšenie klímy v interiéri

 

Spoločnosť VELUX sa intenzívne zaoberá problematikou klímy v domácnostiach a v tomto smere prináša riešenie v podobe kontrolnej jednotky s názvom VELUX ACTIVE. Tá spolu so zariadením NERATMO predstavuje jednoduchý spôsob, ako sa dá v interiéri dosiahnuť zdravšia klíma. Slúžia k tomu inteligentné snímače, ktoré nepretržite sledujú teplotu, vlhkosť a hladinu CO2 v domácnosti a podľa toho otvárajú alebo zatvárajú elektricky ovládané strešné okná, rolety a vonkajšie rolety VELUX INTEGRA.

Kontrolná jendotka VELUX ACTIVE predstavuje jednoduchý spôsob, ako sa dá v interiéri dosiahnuť zdravšia klíma.

Výhodou riešenia je jednoduchá inštalácia kontrolnej jednotky, ktorú zvládne používateľ bez akejkoľvek odbornej pomoci. Jednotka VELUX ACTIVE sa postupne zlepšuje v presnosti, pretože sa učí rozpoznávať vnútornú klímu v konkrétnej domácnosti. Každodenné automatické vetranie zaručí, že sa miestnosť dobre vyvetrá minimálne trikrát denne, vďaka čomu bude v interiéri sviežejšia a zdravšia klíma. Systém navyše dokáže aktívne zatvárať vonkajšie rolety a markízy VELUX INTEGRA podľa lokálnej predpovede počasia, čím zabráni prehriatiu miestnosti.

Vďaka sprievodnej mobilnej aplikácii VELUX ACTIVE má používateľ všetko pod svojou kontrolou. Pomocou svojho mobilného zariadenia si môže monitorovať vnútornú klímu a ovládať používanie strešných okien, roliet a vonkajších roliet VELUX INTEGRA odkiaľkoľvek.

Jednotka VELUX ACTIVE sa postupne zlepšuje v presnosti, pretože sa učí rozpoznávať vnútornú klímu v konkrétnej domácnosti.

(Zdroj: VELUX)