Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Plagát, ktorý predpovedá počasie zmenou farby papiera

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 2. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pokiaľ si chceme skontrolovať predpoveď počasia, zrejme každý dnes siahne po svojom smartfóne. Austrálski vývojári zo spoločnosti Oli Woods však vytvorili umeleckejšiu alternatívu v podobe papierového plagátu, ktorý mení farbu podľa nadchádzajúceho počasia.

Plagát Typified Weather Poster je vyrobený z konvenčného extra hustého papiera a je umiestnený pod sklom ohraničenom dubovým rámom. V hornej časti plastovej zadnej dosky sa nachádza elektronika. Celá mágia spočíva v tom, že na symboly prezentujúce počasie na plagáte bol použitý „inteligentný“ atrament, ktorý je citlivý na teplo.

Na plagáte sú uvedené štyri denné časy (8:00, 12:00, 16:00 a 20:00), pričom ku každému z nich sú priradené tri symboly vyjadrujúce slnečno, zamračené a dážď. Elektronika v plagáte dostáva aktualizované predpovede počasia z internetu prostredníctvom domácej Wi-Fi siete po celý deň a na základe toho zadná doska plagátu selektívne zahrieva jeden z troch symbolov pre určenú hodinu. To spôsobí, že dovtedy neviditeľný symbol zmení farbu na bielu, zatiaľ čo ostatné symboly zostávajú splynuté s modrým pozadím plagátu.

Plagát Typified Weather Poster mení farbu symbolov podľa nadchádzajúceho počasia.

Typified Weather Poster váži 1,6 kilogramu a potrebuje napájanie z elektrickej zásuvky. Inteligentný atrament však nemusí pracovať správne, pokiaľ sa izbová teplota vyšplhá nad 29 ° C.

Tento nezvyčajný a štýlový nástroj na predpoveď počasia sa dá získať prostredníctvom start-up kampane na portáli Kickstarter za finančnú podporu v sume 189 AUD (približne 119 EUR). V cene je zahrnuté dvojročné predplatné prístupu k meteorologickej službe, potom sa musí platiť 7,5 USD ročne. Pokiaľ sa vyzbiera požadovaná čiastka a všetko pôjde podľa plánov vývojárov, prvé kusy by sa mali začať zasielať podporovateľom kampane niekedy v priebehu júla 2019.

Na plagáte sú uvedené štyri denné časy (8:00, 12:00, 16:00 a 20:00), pričom ku každému z nich sú priradené tri symboly vyjadrujúce slnečno, zamračené a dážď.