Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Inteligentný svet: Systém pre záznam a vyhodnotenie dopravných priestupkov

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
21. 5. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Určite ste už boli svedkom situácie, pri ktorej parkovacie miesto pre osoby so zdravotným postihnutím obsadilo auto, ktoré na dané miesto nemalo nárok? A vodič z toho nemal nijaký postih, že? Lebo tam práve nebola hliadka. Častý problém miest a obcí. No na pomoc im prichádzajú inteligentné technológie, ktoré vedia podobné situácie nielen zaznamenať, ale aj vyhodnotiť.

Nesprávne parkovanie, blokovanie chodníka pre cyklistov či priechodu pre chodcov. Arogantnosť niektorých vodičov nemá hraníc. Často zneužijú to, že policajná hliadka nestihne prísť a zostanú nepotrestaní. Zmeniť to však môže nová technológia.

„Venujeme sa vývoju technológie pre rozpoznávanie videa s cieľom odhaliť známe priestupky, ktoré sú porušením platných zákonov a môžu viesť až k úrazom a nehodám,“ hovorí pani Hila Freiman-Kareec, CEO, Safer Place.

Celý systém slúži nielen pre mestskú políciu, ktorej pomáha s problémovými vodičmi pri parkovaní, ale aj pre dopravnú políciu. Dokáže totiž sám odhaliť aj to, či niekto v aute telefonuje alebo smskuje počas jazdy. Rovnako prekročenie plnej čiary, nedovolené otáčanie a neakceptovanie značiek či semaforov.

„Štatistiky ukazujú, že viac ako 60 percent ľudí zomrie na cestách pri nehodách. Naše riešenie má preto zlepšiť dopravu a znížiť počet priestupkov pri nedovolenom parkovaní. Zároveň chceme zvýšiť nielen bezpečnosť poctivých šoférov, ale aj chodcov.“

Všetko sa pritom dokumentuje a uchováva. Systém sám rozpozná kritickú situáciu a priradí k nej rozpoznané evidenčné číslo vozidla ako aj videozáznam. Rovnako upozorní príslušných operátorov.

„Vyvinuli sme video platformu, ktorá pracuje s rôznymi typmi kamier. Môžu byť fixné na stĺpoch osvetlenia, mobilné v aute, v smartfonoch a prenosné kamery. S každým zariadením zaznamenávame, vyhodnocujeme a dokážeme zistiť rôzne priestupky,“ dodáva pani Hila Freiman-Kareec, CEO, Safer Place.

Rozhodne platí, že viac očí viac vidí. Takéto technologické oči budú teda pre správcov poriadku v samosprávach a na cestách nepochybne vítané. Otázkou zostáva už len to, či sa aj pomocou nich podarí vrátiť rešpekt k zákonom.