Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Inteligentný svet: Technológie pre manažment odpadového hospodárstva

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
24. 5. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nepochybne je na svete stále obrovské množstvo ľudí, ktorí vôbec nevenujú pozornosť odpadu a najmä jeho triedeniu. Takí Švédi už vedia o odpade svoje, naplno ho recyklujú a premieňajú na nové energie. Jednoducho ho považujú za zlato a dokonca odpad do krajiny dovážajú aj z iných krajín, keďže svojho majú málo. Regióny sa veru budú musieť nad manažmentom odpadového hospodárstva zamyslieť a zefektívniť ho. Musím však povedať, že nápad šikovných Slovákov by im v tom rozhodne mohol pomôcť.

Municipality majú zväčša harmonogram zvozu odpadu naplánovaný rok dopredu a smetiarske autá v daný deň prechádzajú cez všetky miesta. Dokonca aj také, kde sú kontajnery naplnené naozaj len čiastočne. Na otázku či je to efektívne vie nepochybne odpovedať každý, no na to ako to vyriešiť zatiaľ nenašli odpoveď všetci. Výnimkou sú však vývojári zo Sensonea.

„V princípe sme si povedali, že keby tí odpadári mali dáta o tom, že kam naozaj treba ísť, tak by sa správali rozumnejšie. A na základe tých informácií by vedeli si povedať, že tak dneska idem na týchto 30 percent kontajnerov a iba tie zozbieram, lebo iba tie to potrebujú,“ hovorí pán Martin Basila, CEO, SENSONEO.

Myšlienku však bolo potrebné pretaviť na technologické riešenie. A tu prišiel nápad s použitím ultrazvuku.

„Vyrobili sme spolu s mojim strýkom prvý taký obrovský senzor, ktorý teda ultrazvukom meral zaplnenie kontajneru.“

Technológia následne nabrala reálne rozmery a postupne sa začala rozširovať. Prvým priekopníkom bolo mesto Nitra s ročnou skúšobnou prevádzkou 40tich senzorov.

„My v podstate vystrelíme ultrazvukové lúče, niekoľko tých lúčov, spustíme stopky a pozeráme, za aký dlhý čas sa vráti reflexia toho ultrazvuku. A vieme, že aké rýchlosti zvuku, vieme teda, koľko preletel akú vzdialenosť a podľa toho vieme vlastne vzdialenosť odpadu od toho daného senzora.“

Slovenské senzory už dnes poznajú v mnohých krajinách a dokonca preplávali i oceán.

„Máme to šťastie, že môžeme robiť s mestom Montreal, kde dneska pilotujeme naše senzory práve pre použitie v meste. Oni majú tých kontajnerov 20 000.“

Dnes už má slovenský manažment odpadového hospodárstva aj mobilnú aplikáciu a tá informuje už nielen samosprávy, ale pre občanov má zároveň aj výchovný podtón.

„Naša aplikácia, ktorá je pre občanov, dneska vidíte ako sú plné kontajnery a to vám dá veľa informácií. Viete máte ísť vyhodiť veľa papieru, a kde vyhodíte veľa plastu, kde máte kapacitu vo vašom okolí. Ale chceme v tej aplikácii vám povedať, že keď si teraz pri kontajneri s plastom, tak tu patrí tento typ odpadu,“ dodáva pán Martin Basila, CEO, SENSONEO.

Aj keď dnes slovenský systém informuje ľudí, v budúcnosti sa predpokladá, že by mohol byť základným stavebným prvkom robotizovaného vývozu odpadu. V každom prípade už dnes pomáha šetriť náklady a na druhej strane môže byť aj kontrolným nástrojom pre samosprávy v prípade dodávateľských služieb v oblasti zvážania odpadu.