Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Inteligentné „hodinky“ Pleco sledujú spotrebu vody v domácnosti

Inteligentné „hodinky“ Pleco sledujú spotrebu vody v domácnosti
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 1. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pre zníženie spotreby vody v domácnosti je potrebné vedieť, koľko vody sa spotrebuje na aké účely. Zariadenie Pleco Smart Water Watch, ktoré bude mať debut na veľtrhu CES 2021, má poskytovať presne takéto informácie.

Toto zariadenie, ktoré by sa dalo prirovnať k inteligentným hodinkám (nielen podľa svojho názvu, ale aj výzorom), vyrába kalifornská startup spoločnosť Nudge Systems. Celý monitorovací systém sa pritom skladá zo štyroch častí: samotný snímač, kryt / vysielač a skladá sa zo štyroch častí: snímač, kryt na batériu / vysielač, ktorý je pevne pripojený k snímaču, zobrazovacia jednotka a aplikácia pre mobilné zariadenia s operačným systémom Android a iOS.

Systém pre monitorovanie spotreby vody v domácnosti Pleco Smart Water Watch.

Používatelia pripevnia snímač k existujúcemu vodomeru v domácnosti pomocou integrovaného remienka. Tento snímač potom prenáša údaje do krytu batérie, odkiaľ sú následne bezdrôtovo prenášané do zobrazovacej jednotky. Táto jednotka používa domácu Wi-Fi sieť na prenos údajov do cloudu, kde sú analyzované, pričom jednotka aj sprievodná aplikácia nakoniec zobrazi spracované výsledky.

Snímač funguje tak, že dokáže detegovať magnetické pole, ktoré vzniká vo vodomere a spracuje z neho signál z jediného bodu na vstupe prúdu vody. Patentované algoritmy potom tieto signály spracujú a analýzou vzorov prietoku vody (rýchlosť, trvanie, atď.) z nich rozpoznajú používanie, ako je sprchovanie, splachovanie WC, zavlažovanie a iné činnosti.

Systém pre monitorovanie spotreby vody v domácnosti Pleco Smart Water Watch.

Systém je tiež údajne schopný detegovať netesnosti vo vodovodnom potrubí a upozorní používateľov na ich prítomnosť. Navyše poskytuje údaje, ako je celková spotreba vody za deň, týždeň a mesiac, spolu s odchýlkami v spotrebe vody v rôznych denných dobách.

Systém pre monitorovanie spotreby vody v domácnosti Pleco Smart Water Watch sa dá objednať na stránkach výrobcu za 249 dolárov. No je potrebné platiť aj mesačné predplatné 5 dolárov za spracovanie dát.

Systém pre monitorovanie spotreby vody v domácnosti Pleco Smart Water Watch.