Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Zimná športová bunda PYKRS má osvetlenie, detekciu pádu a vyhrievací systém

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 3. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Existuje viacero cyklistických prílb, ktoré obsahujú pokročilé technológie, ako sú svetlá a systémy pre detekciu pádu jazdca. Španielska startup spoločnosť PYKRS použila tie isté technológie a pridala ďalšie a vložila ich do zimnej športovej bundy.

Bunda PYKRS je k dispozícii v štyroch modeloch. Verzia PYKRS Lite neobsahuje žiadnu elektroniku, no má zateplený, trojvrstvový, nepremokavý, vetruodolný a priedušný plášť vyrobený zo 100 percent recyklovaného plastu. Medzi jej ďalšie výhody patrí odnímateľná kapucňa kompatibilná s prilbou, polstrovaný krk, plne utesnené švy, vetracie otvory v podpazuší, vnútorné vrecko na smartfón s vedením kábla slúchadiel a dve náprsné vrecká, dve vrecká na zahriatie rúk a vrecko na doklady umiestnené na predlaktí.

Zimná športová bunda PYKRS.

Ďalší model sa nazýva jednoducho PYKRS a pridáva tri zabudované vyhrievacie prvky, ktoré sa nachádzajú na hrudi a v spodnej časti chrbta. Sú napájané dvoma odnímateľnými lítium-iónovými batériami s kapacitou 4 000 mAh a ovládajú sa pomocou sprievodnej aplikácie. Pomocou tejto aplikácie si používatelia môžu vybrať medzi tromi úrovňami tepla, vďaka ktorým sa teplota vo vnútri bundy môže pohybovať od 35 do 55 stupňa Celzia.

Ďalším modelom je PYKRS Pro, ktorý si prináša trojosový akcelerometer. Ten zisťuje nárazy, aké môžu nastať pri tvrdých pádoch. Keď sa takéto niečo zistí, bunda spustí aplikáciu, ktorá sa opýta používateľa, či je v poriadku. Ak neodpovie do troch minút, aplikácia začne posielať textové správy jednému alebo viacerým vopred vybraným núdzovým kontaktom. Táto osoba môže následne zatelefonovať používateľovi, skontrolovať jeho GPS súradnice a / alebo privolať záchranárov na dané miesto.

Zimná športová bunda PYKRS.

Nakoniec je tu najvyšší model PYKRS X-Pro, ktorý ku všetkému pridáva svetlá. Presnejšie, má celkom štyri svetelné panely, dva na prednej strane ramien a dva na zadnej strane. Pomocou sprievodnej aplikácie ich môže používateľ nastaviť tak, aby svietili rovnomerne alebo blikali. Výrobca naznačuje, že by sa dali využiť na zvýšenie viditeľnosti pri dochádzaní na bicykli alebo na upozornenie záchranárov na polohu nositeľa v prípade nešťastia v divočine.

Všetka elektronika okrem batérií vydrží umývanie. Batérie sa však dajú vybrať a použiť aj ako nízkonapäťové baterky alebo ako zdroje energie pre nabíjanie zariadení, ako sú napríklad smartfóny. Jedno nabitie týchto dvoch batérií by údajne malo vystačiť na štyri hodiny vyhrievania bundy alebo osem hodín svietenia.

Zimná športová bunda PYKRS.

Vývojári v súčasnosti hľadajú finančné prostriedky na rozbehnutie výroby pomocou startup kampane na portáli Kickstarter. Zimná športová bunda vo verzii PYKRS Lite je ponúkaná za 174 EUR (plánovaná maloobchodná cena 349 EUR). Model PYKRS sa dá získať za 199 EUR (maloobchodná cena po skončení kampane bude 399 EUR). Za model PYKRS Pro zaplatíte 279 EUR (maloobchodný predaj 559 EUR), zatiaľ čo cena modelu PYKRS X-Pro bola stanovená na 349 EUR (plánovaná maloobchodná cena 699 EUR).

Zimná športová bunda PYKRS.