Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Segway vydáva extrémne výkonné elektrické kolobežky série GT

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 4. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Segway na portáli Indiegogo predstavila sériu GT, ktorej dominuje elektrická kolobežka GT2 SuperScooter, ktorá dokáže dosiahnuť šialenú maximálnu rýchlosť až 80 km/h.

Hoci na zverejnenom videu Segway ukazuje jazdcov v prilbách, ako sa rútia mestskými ulicami, chráni sa legálne tým, že sériu elektrických kolobežiek GT prezentuje skôr ako pretekárske stroje na pretekanie na okruhu alebo v teréne a nie na každodenné dochádzanie do práce.

Prvým z novej dvojčlennej série elektrických kolobežiek Segway GT je model GT1, ktorý sa môže pochváliť elektromotorom s výkonom až 1 400 wattov, ktorý je umiestnený v zadnej náprave. Motor má výkon v špičke 3 kW pre dosiahnutie maximálnej rýchlosti až 60 km / h a dokáže vyraziť z 0 na 48,28 km / h (30 mph) len za 7,5 sekundy. Batéria s kapacitou 1 kWh, ktorá je umiestnená pod mimoriadne širokou palubou, poskytne dojazd na jedno nabitie do vzdialenosti približne 70 kilometrov, aj keď je nepravdepodobné, že by sa takéto hodnoty dali dosiahnuť pri plnom nasadení.

Séria výkonných elektrických kolobežiek Segway GT1 a GT2.

E-kolobežka GT1 ťaží z konštrukcie vyrobenej z hliníkovej zliatiny leteckej kvality, má 15 úrovní nastaviteľného pruženia v konfigurácii dvojitej odpruženej vidlice vpredu a odpruženého ramena vzadu. O brzdnú silu sa postarajú hydraulické kotúčové brzdy, ako aj možnosť brzdenia motorom. E-kolobežka jazdí na 11-palcových bezdušových pneumatikách odolných voči prepichnutiu, ktoré majú vo vnútri tenkú „samoliečiacu“ vrstvu na utesnenie všetkých dier bez úniku. Je vybavená športovým denným LED osvetlením a smerovkami, pričom jej telo je odolné voči poveternostným vplyvom v štandarde IPX4 a palubné ovládanie je odolné v štandarde IPX7.

Séria výkonných elektrických kolobežiek Segway GT1 a GT2.

Ak maximálna rýchlosť modelu GT1 nie je pre jazdu v stoji dostatočne lákavá a desivá, spoločnosť Segway ju v prípade modelu GT2 dokázala ešte zvýšiť až na 80 km / h. GT2-jka je pritom vybavená dvoma elektromotormi s výkonom 1 500 W a maximálnym výkonom 6 kW. Tento model tiež skrátil čas jazdy z 0 na 48,28 km / h (30 mph) len na 3,9 sekundy v najvyššom zo šiestich jazdných režimov.

Séria výkonných elektrických kolobežiek Segway GT1 a GT2.

Obrovská batéria s kapacitou 1 512 Wh poskytne dojazd na jedno nabitie do vzdialenosti približne 90 kilometrov, v závislosti od hmotnosti jazdca a zvoleného jazdného režimu. K dispozícii je nastaviteľné vzduchové odpruženie v rovnakej konfigurácii ako v modeli GT1, systém dynamickej kontroly trakcie, ktorý upravuje krútiaci moment pre lepšiu priľnavosť na sypkom alebo klzkom povrchu. Model GT2 má štýlovo vyzerajúci priehľadný OLED displej namiesto obyčajného digitálneho displeja, ktorým je vybavený jeho súrodenec. GT2 jazdí na rovnakých 11-palcových „samoliečiacich sa“ pneumatikách a má rovnaké LED svetlá, možnosti brzdenia a ochranu proti poveternostným vplyvom.

Séria výkonných elektrických kolobežiek Segway GT1 a GT2.

Ako by sa dalo očakávať pri takýchto výkonných elektrických kolobežkách, nebudú vôbec lacné. Akciová cena v rámci startup kampane na portáli Indiegogo sa v prípade modelu GT1 začína od 2 264 EUR, zatiaľ čo cena modelu GT2 je až 3 170 EUR. Ak všetko pôjde podľa plánu už teraz úspešne zafinancovanej kampane, začiatok dodávok sa odhaduje na august.