Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Graft EO.12: Ľahký a výkonný terénny e-motocykel s karbónovými ráfikmi

Graft EO.12: Ľahký a výkonný terénny e-motocykel s karbónovými ráfikmi
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 4. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Taiwanská spoločnosť Graft predstavila nový super ľahký elektrický terénny motocykel. Model EO.12 dosahuje pritom výkon 20 kW (27 konských síl), pričom váži len 50 kilogramov vďaka elegantným a ľahkým prvkom, ako sú ráfiky kolies vyrobené z uhlíkových vlákien.

Takéto stroje sa naozaj vysmievajú jednotlivým kategóriám. EO.12 je približne o 17,5 kg ľahší ako napríklad terénny motocykel GasGas TXT 300, no má takmer dvojnásobný výkon a na zadnom kolese dosahuje krútiaci moment až 440 Nm. To môže byť dobrý recept na divokú zábavu na motokrosovej dráhe alebo na prejazd iným drsným terénom.

Terénny elektrický bicykel Graft EO.12.

Model EO.12 má stupeň odolnosti voči vode v kategórii IP67, čo znamená, že sa dá ponoriť na pol hodinu do metrovej hĺbky pod hladinou. Tento terénny e-motocykel používa špičkové odpruženie Fox na úrovni horských bicyklov, s možnosťou nastavenia v troch smeroch. Časti hnacieho ústrojenstva sú 3D vytlačené z titánu, aby vydržali obrovský krútiaci moment, ktorému budú vystavené. Reťazový pohon, čiastočne skrytý za zadným odpruženým ramenom, je „trvalo mazaný“, aby sa údržba znížila na absolútne minimum.

Terénny elektrický bicykel Graft EO.12.

21-palcové ráfiky so špicami sú vyrobené z uhlíkových vlákien a podľa spoločnosti Graft tak ide o exkluzívny model v off-roadovom odvetví. Sú tak o 25 percent ľahšie ako bežné ráfiky. CNC opracovaný hliníkový podvozok je navrhnutý tak, aby sa dala batéria vybrať, hoci sa zdá, že tento proces zahŕňa pol tucta skrutiek, takže sa to nebude dať kvalifikovať ako rýchla a jednoduchá výmena.

Terénny elektrický bicykel Graft EO.12.

No aj keď to všetko doteraz vyzerá dobre a tento ľahký a extrémne výkonný terénny e-motocykel by mohol poskytnúť naozaj veľa zábavy, nebude to rozhodne lacné. EO.12-tka sa za vysokú cenu 9 800 dolárov pritom ani nedodáva s batériou. Na výber sú dve možnosti: za ďalších 3 600 dolárov je k dispozícii balík s 2,7 kWh batériou, ktorý spoločnosť Graft nazýva ako verzia „Endurance“. Za 2 650 dolárový doplatok je k dispozícii balík „Race“ s menej výkonnou 1,3 kWh batériou. Z toho vyplýva, že nízka hmotnosť uvedená na začiatku nezahŕňa batériu, ktorá zvyšuje hmotnosť buď o 13 kg, respektíve o 19 kg.

Terénny elektrický bicykel Graft EO.12.