Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Mobilné MRI by mohlo vykonávať kontrolu zranenia zápästia tenistov

Mobilné MRI by mohlo vykonávať kontrolu zranenia zápästia tenistov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 5. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Tenisti sú náchylní na poranenia zápästnej chrupavky, ktoré sa spočiatku nemusia prejavovať žiadnymi príznakmi. S ohľadom na túto skutočnosť bol navrhnutý prenosný systém magnetickej rezonancie (MRI), ktorý dokáže odhaliť takéto zranenia priamo na tenisovom kurte skôr, ako sa stanú vážnymi.

Prototyp zariadenia vytvoril tím výskumníkov z japonskej Tsukubeskej univerzity. Má slúžiť ako prenosná, rýchlejšia, praktickejšia a lacnejšia alternatíva k posielaniu športovcov do nemocníc, kde by sa ich zápästia snímali pomocou skenerov bežných a veľkých MRI prístrojov pre skenovanie celého tela.

Je to vlastne upravená verzia existujúceho mobilného prístroja MRI, ktorý tím vyvinul na zisťovanie poranení lakťov súvisiacich s bejzbalom. Okrem toho, že nová verzia je špecifická pre zápästie, obsahuje lepšiu metódu magnetického tienenia, ktorá poskytuje kvalitnejšie snímky. Navyše je teraz napájaná aj prenosným generátorom. To znamená, že používatelia na mieste nemusia zháňať elektrickú zásuvku.

Študent tenisu si nechá naskenovať zápästie mobilným systémom MRI.

Pri testovaní technológie ju vedci použili v tenisovej škole, kde snímali zápästia študentov a študentiek vo veku od 8 do 18 rokov. Zistilo sa, že u viacerých jedincov sa nevedomky vyvíjali poranenia zápästných chrupaviek, hoci nepociťovali žiadne nepohodlie ani stratu obratnosti.

Tím dúfa, že po ďalšom vývoji by sa prístroj mohol používať na pravidelnú kontrolu tenistov priamo na kurtoch. Mohol by tak zachytiť zranenia dostatočne skoro, aby sa mohli liečiť skôr, než sa stanú príliš problematickými. Tím plánuje vyvinúť aj verzie na použitie v iných športoch, ktoré zobrazujú kĺby, ako je členok alebo koleno.

Výskum je opísaný v článku, ktorý bol nedávno uverejnený v magazíne Magnetic Resonance in Medical Sciences.