Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Stabilné črevné baktérie súvisia s lepším výkonom pri behu na dlhé trate

Stabilné črevné baktérie súvisia s lepším výkonom pri behu na dlhé trate
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
1. 8. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Je známe, že zloženie nášho črevného mikrobiómu ovplyvňuje mnohé prvky ľudského tela, a nové smery výskumu odhaľujú niektoré fascinujúce poznatky o tom, ako sa to týka športového výkonu. Najnovšie zistenia v tejto oblasti naznačujú, že stabilnejšie spoločenstvá črevných baktérií môžu zvýšiť výkonnosť vytrvalostných bežcov a naznačujú, že kľúčovú úlohu môže zohrávať strava.

Predchádzajúci výskum preukázal, že cvičenie môže priamo ovplyvniť zloženie našich črevných baktérií, a nedávno začali štúdie ukazovať, že to môže byť aj naopak. Patria sem zistenia, že u maratónskych bežcov sa po pretekoch zvyšuje výskyt určitých druhov baktérií a že zvýšenie niektorých z nich môže dokonca zlepšiť našu motiváciu k cvičeniu.

Vedci z britskej univerzity Anglia Ruskin sa týmto vzťahom ďalej zaoberali prostredníctvom novej štúdie, do ktorej sa zapojila skupina vytrvalostných bežcov na vysokej úrovni. Títo účastníci boli zaradení buď na vysokobielkovinovú, alebo na vysokosacharidovú diétu so zámerom preskúmať vplyv na črevný mikrobióm a potenciálne dôsledky na športový výkon.

Vedci zistili, že u osôb na vysokoproteínovej diéte došlo k narušeniu stability črevných baktérií, pričom sa výrazne znížila druhová rozmanitosť a zvýšila sa úroveň bakteriálnych kompartmentov. Zaujímavé je, že tím zistil, že to prinieslo 23,3-percentný pokles výkonnosti v časovke. Naopak, strava s vysokým obsahom uhľohydrátov viedla v tejto skupine k zlepšeniu výkonu v časovke o 6,5 %.

„Tieto výsledky naznačujú, že konzumácia stravy s vysokým obsahom bielkovín môže mať negatívny vplyv na črevá prostredníctvom zmeneného mikrobiálneho vzorca, zatiaľ čo príjem veľkého množstva sacharidov, napríklad obsahujúcich rôzne druhy obilnín a zeleniny, bol spojený s väčšou stabilitou črevných mikroorganizmov,“ povedal spoluautor Dr. Justin Roberts, docent v odbore Zdravie a výživa pri cvičení na univerzite Anglia Ruskin.

Podľa tímu zistenia naznačujú, že skôr ako vysokobielkovinová strava priamo brzdí výkonnosť vytrvalostných bežcov, robí to nepriamo prostredníctvom zmien v črevných baktériách.

„Strava bola dobre kontrolovaná a starostlivo vyvážená, a preto si myslíme, že je nepravdepodobné, aby samotné bielkoviny spôsobili pokles výkonnosti,“ povedal Roberts. „Namiesto toho si myslíme, že je možné, že zmeny v črevnom mikrobióme by mohli ovplyvniť črevnú priepustnosť alebo vstrebávanie živín, alebo správy medzi črevom a mozgom, čo by ovplyvnilo vnímanú námahu, a teda aj výkon“.

Výskum bol uverejnený v magazíne mSystems.