Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Shuttle SL kombinuje pocit z klasického MTB s elektrickou asistenciou

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 8. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Po aktualizácii modelu horského elektrického bicykla (eMTB) Shuttle v roku 2020 spoločnosť Pivot Cycles teraz pridala nového člena rodiny v podobe ľahkého modelu SL. Ten vymenil elektronický pohon Shimano za elektromotor a batériu Fazua, aby poskytol jazdu, ktorá je „plynulá, nenápadná a svižná ako akýkoľvek trailový bicykel bez elektrickej asistencie“.

Model Shuttle SL je postavený na celokarbónovom ráme s dutým jadrom, ktorý sa dodáva v štyroch veľkostných variantoch, aby vyhovoval jazdcom s výškou od 1,57 do 1,85 metra. Súčasťou je aj flip-chip na zmenu geometrie, aby vyhovovala rôznym jazdným podmienkam. K dispozícii sú aj štyri možnosti zostavenia, od spoľahlivej a zábavnej až po najľahšiu konfiguráciu „World Cup“, pri ktorej eMTB váži len 16,4 kilogramu.

Na výber je verzia s odpruženou vidlicou Fox so zdvihom 140 mm alebo 150 mm, ktorá je spojená s odpružením DW-Link so zdvihom 132 mm a zadným tlmičom Fox, čo údajne zaručuje „úplnú poddajnosť a efektívne šliapanie, veľa dôrazu na dynamickú jazdu a dostatočnú progresiu na pohltenie veľkých nárazov vo vysokej rýchlosti“.

Horský elektrický bicykel Shuttle SL.

Veľká časť úspory hmotnosti pochádza z výberu elektromotora a batérie, pričom model SL je poháňaný 250-wattovým pohonom Fazua Ride 60 Drive System umiestneným tesne nad spodným držiakom, ktorý dosahuje maximálny výkon 450 W, je vodotesný podľa normy IP54 a jeho výkon sa dá upravovať prostredníctvom sprievodnej mobilnej aplikácie.

Krútiaci moment 60 Nm, ktorý produkuje, sa nevyrovná motorom Shimano EP8 alebo Bosch CX, ale podľa spoločnosti Pivot „je bicykel taký ľahký, že v strmých stúpaniach nevyžaduje veľa úsilia navyše“. Tri úrovne elektrickej asistencie pri šliapaní do pedálov sú k dispozícii až do maximálnej rýchlosti 25 km / h a motor sa úplne vypne, keď sa nepoužíva, aby bolo možné ticho šliapať bez odporu. Tak či onak, 12-stupňová prehadzovačka Shimano XT, X01 alebo XTR ponúka flexibilitu jazdy.

Horský elektrický bicykel Shuttle SL.

Pre neodnímateľnú 430-Wh batériu integrovanú v ráme nie sú uvedené žiadne konkrétne údaje o dojazde na jedno nabitie, ale spoločnosť testovala horský e-bicykel pri prepínaní režimov asistencie podľa potreby a uvádza, že „keď začíname jazdu s plne nabitou batériou, ktorá na displeji ukazuje päť svetielok, môžeme bežne dokončiť 3 až 4-hodinovú jazdu s 1 000 metrovým stúpaním a 1 alebo 2 svetlami, ktoré sa stále zobrazujú na displeji s 90 kg jazdcom na bicykli“.

Jazdci, ktorí chcú zostať na cestách dlhšie, si môžu vybrať voliteľný batériový predlžovač dojazdu Fazua, ktorý by mal byť k dispozícii v prvej polovici roka 2023. LED ukazovateľ stavu batérie na hornej rámovej rúrke umožňuje okamžité monitorovanie energie a kryt sa vysúva, aby bolo možné počas jazdy na cestách napájať mobilné zariadenia cez USB.

Horský elektrický bicykel Shuttle SL.

Model SL jazdí na 29-palcových zliatinových kolesách DT Swiss alebo karbonových kolesách Reynolds Blacklabel obutých do 2,4-palcových plášťov Maxxis Dissector alebo Rekon. Brzdnú silu zabezpečujú 4-piestikové kotúčové brzdy Shimano s kotúčmi 203/180 alebo 180/180. Shuttle SL sa dodáva s hliníkovými alebo karbónovými riadidlami Phoenix s uzamykateľnými rukoväťami.

Cena horského elektrického bicykla Shuttle SL začína od 8 299 USD a pohybuje sa až na úroveň 11 999 USD.

Horský elektrický bicykel Shuttle SL.