Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Envo Hydra sa chce stať elektrickým bicyklom na vode

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 9. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Len minulý mesiac bol predstavený snežný elektrický bicykel Flex z dielne spoločnosti Envo, ktorý umožňuje používateľom šliapať po prašane. No kanadský výrobca nezabudol ani na letné športy, keďže pracuje aj na katamaráne s elektrickým pohonom.

Plavidlo známe ako Hydra Water Bike údajne úspešne ukončilo testovanie konceptu na vode a prechádza do ďalšej fázy vývoja. Plánuje sa, že hotový výrobok bude obsahovať „čo najviac súčiastok z elektrických bicyklov“, ako napríklad elektromotor, hnacie ústrojenstvo, riadidlá a senzory na podporu elektrickej asistencie šliapania do pedálov. Tento vodný elektrický bicykel bude tiež obsahovať ľahký hliníkový rúrkový rám a dva nafukovacie pontóny, vďaka čomu bude jeho celková hmotnosť nižšia ako 50 kg a bude sa dať prepravovať v SUV alebo v minivane.

Elektromotor s výkonom 1 500 W bude zvyšovať výkon jazdca pri šliapaní do pedálov a roztočí vrtuľu, aby plavidlo Hydra dosiahlo maximálnu rýchlosť 20 km / h. Malo by pritom zvládnuť maximálne zaťaženie používateľa / nákladu až do 120 kilogramov. Dojazd by mal byť približne jednu hodinu na jedno nabitie akumulátora. Dôležité je, že ak sa batéria vybije skôr, ako sa jazdec vráti na pevninu, bude stále schopný pohybovať sa na vodnom bicykli iba pomocou sily pedálov.

Vodný elektrický bicykel Envo Hydra Water Bike.

Treba poznamenať, že podľa pôvodných plánov mala Hydra obsahovať aj hydrofoil plutvu z uhlíkových vlákien, ktorá by plavidlo pri naberaní rýchlosti čiastočne dvíhala z vody. Hoci sa tvrdí, že prototyp z roku 2021 túto funkciu úspešne využil, nie je jasné, či sa hydrofoil dostane do sériového modelu. V súčasnosti nie sú známe ani informácie o cene alebo dostupnosti. Zatiaľ si teda môžete pozrieť jeden z prototypov v akcii vo videu na začiatku článku alebo priamo TU.