Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Robot v Južnej Kórei niesol zapálenú olympijskú pochodeň

Robot v Južnej Kórei niesol zapálenú olympijskú pochodeň
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 12. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V juhokórejskom meste Daejeon predviedol humanoidný robot s názvom Hubo to, akoby mohla vyzerať atletika budúcnosti. Bol totiž súčasťou štafety, ktorá niesla olympijskú pochodeň pre nadchádzajúcu zimnú olympiádu v Pjongčangu 2018.

Robota Hubo zostrojil tím verejnej výskumnej univerzity KAIST a v roku 2015 sa zúčastnil súťaže DARPA Robotics Challenge, kde predvádzal záchrannú operáciu po katastrofe. Teraz bolo jeho úlohou niesť a odovzdať horiacu olympijskú pochodeň ďalšiemu bežcovi.

Celé robotické pretekanie sa uskutočnilo minulý týždeň priamo v areáli univerzity KAIST ako súčasť trojdňového úseku nesenia olympijskej pochodne v meste Daejon. Robot prevzal pochodeň od doktora Dennisa Honga, profesora z univerzity v Kalifornii, Los Angeles, ktorý na miesto podujatie prišiel v autonómnom vozidle.

Humanoidný robot Hubo bol súčasťou štafety, ktorá niesla olympijskú pochodeň pre nadchádzajúcu zimnú olympiádu v Pjongčangu 2018.

Hneď po jeho odchode začal robot Hubo kráčať po dráhe s dĺžkou 150 metrov smerom k fingovanej stene, cez ktorú zapálil pochodeň svojmu vývojárovi, profesorovi Oh Jun-hovi. Profesor Jun-ho predal plameň ďalej Jung Jae Leeovi, členovi víťazného tímu Samsung Junior Software Cup, ktorý sa viezol na špeciálnej robotickej stoličke s pohonom v dvoch nohách s názvom FX-2.

Robot Hubo prešiel po dráhe s dĺžkou 150 metrov smerom k fingovanej stene, cez ktorú zapálil pochodeň svojmu vývojárovi, profesorovi Oh Jun-hovi.

Celá robotická štafeta by sa bola oslavou informačných a komunikačných technológií a prejavom inovácií a kreativity v tejto oblasti. Technológie budú veľmi dôležitou súčasťou aj nadchádzajúcich zimných olympijských hier v Pjongčangu, ktoré svoje brány otvoria 9. februára 2018 a budú trvať dva týždne.

Profesor Jun-ho predal plameň ďalej Jung Jae Leeovi, členovi víťazného tímu Samsung Junior Software Cup, ktorý sa viezol na špeciálnej robotickej stoličke s pohonom v dvoch nohách s názvom FX-2.