Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Elektrický vodný skúter s krídlami WaveFlayer sa vznáša nad hladinou

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
5. 8. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vodné skútre sú niečo ako motorky na vode, zatiaľ čo takzvaný hydrofoil, čiže krídlový čln je typ plavidla s nosnými krídlami, ktoré pri vyššej rýchlosti vytvoria vztlak a zdvihnú čln na vodnú hladinu. WaveFlayer je nový vodný skúter, ktorý prevzal práve takéto krídla a navyše je tichší a ekologickejší ako bežné vodné skútre.

Partnerstvo medzi univerzitou Western Australia, projektom Renewable Energy Vehicle a austrálskymi spoločnosťami Electro Aero a Galaxy Resources dalo vzniknúť novému plavidlu WaveFlyer, ktoré je označované ako prvý krídlový (hydrofoil) vodný skúter na svete s elektrickým pohonom. Vychádza pritom z prvého austrálskeho elektrického vodného skútra z roku 2015.

Elektrický krídlový (hydrofoil) vodný skúter WaveFlyer.

Keď sa WaveFlyer nehýbe na vode, toto osobné plavidlo vyzerá ako tradičný vodný skúter. Všetko sa však zmení, keď s ním používateľ vyrazí brázdiť vodnú hladinu. Telo elektrického vodného skútra s narastajúcou rýchlosťou totiž začne stúpať nahor a skúter vybavený dvojkrídlovým stabilizovaným hnacím systémom WaveDrive sa potom vznáša na týchto krídlach, ktoré režú vodnú hladinu.

Elektrický krídlový (hydrofoil) vodný skúter WaveFlyer.

Vďaka elektrickému pohonu je jazda na tomto dvojmiestnom vodnom skútri tichá a bez emisií. Jeho lítium-iónová batéria s výkonom 2 kWh umožní skútru lietať nad vlnami dlhšie ako 30 minút na jedno nabitie.

Elektrický krídlový vodný skúter WaveFlyer je zatiaľ stále vo fáze prototypu, no vývojári tohto ekologického plavidla v ňom vidia obrovský komerčný potenciál. Možno by tak mohol presvedčiť aj odporcov bežných vodných skútrov so spaľovacím motorom.

Elektrický krídlový (hydrofoil) vodný skúter WaveFlyer.