Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Inteligentný exoskeleton E-Knee pridá automatickú podporu kolenám

Inteligentný exoskeleton E-Knee pridá automatickú podporu kolenám
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 1. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Aby sa minimalizovala pravdepodobnosť úrazu, nosí mnoho športovcov bandáže, ktoré pomáhajú pri podpore obzvlášť zraniteľného kolenného kĺbu. Kórejský výrobca exoskeletov C-EXO posúva túto myšlienku ďalej pomocou takzvanej „inteligentnej“ pneumaticky aktivovanej kolennej ortézy.

Zariadenie známe ako E-Knee má väčšinu štandardných funkcií, ktoré by ste od ortézy čakali. Patria sem flexibilné podporné tyče vedené vertikálne pozdĺž oboch strán, gélový krúžok pre stabilizáciu, ktorý je umiestnený okolo kolena, a hlavné telo vyrobené z elastickej priedušnej látky.

To, čím sa tento kolenný exoskeleton odlišuje, je jeho päť airbagov. Dva sú umiestnené nad kolenným kĺbom, dva pod ním a jeden okolo. Sú pripojené cez silikónové hadice k ovládaciemu boxu, ktorý je magneticky pripevnený k hornej časti výstuhy. Tento box obsahuje riadiaci čip ARM, IMU (inerciálnu meraciu jednotku), elektrické čerpadlo a lítiovú batériu.

Inteligentný kolenný exoskeleton C-EXO E-Knee.

Po zapnutí začne inerciálna meracia jednotka nepretržite detegovať pohyby kolena. Ovládací box okamžite reaguje selektívnym čerpaním vzduchu dovnútra alebo von z airbagov, pričom mení tlak, ktorým pôsobia na kĺb. Podľa spoločnosti C-EXO umožní toto nastavenie, aby kolenný exoskeleton E-Knee mohol neustále poskytovať maximálnu podporu, spolu s čo najpohodlnejším rozložením, bez ohľadu na polohu kolena.

Inteligentný kolenný exoskeleton C-EXO E-Knee.

Celá vec váži 320 gramov a údajne by mala vydržať približne 35 hodín používania na jedno nabitie batérie. Tá sa dá nabíjať buď káblom alebo aj bezdrôtovo. Keď je potrebné ortézu umyť, ovládací box sa dá jednoducho odobrať.

Inteligentný kolenný exoskeleton E-Knee bude čoskoro k dispozícii na startup portáli Kickstarter. Mal by sa dať získať za cenu 159 dolárov za jeden kus alebo pár za 289 dolárov. V cene je nabíjací kábel, no nie bezdrôtová nabíjačka.

Inteligentný kolenný exoskeleton C-EXO E-Knee.