Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Horské bicykle Mondraker majú zabudovanú telemetriu odpruženia

Horské bicykle Mondraker majú zabudovanú telemetriu odpruženia
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 2. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Aj keď existujú systémy, ktoré radia cyklistom ako nastaviť odpruženie na horskom bicykli, tieto systémy sa zvyčajne na bicykel pridávajú dočasne. Nový systém MIND od spoločnosti Mondraker je však zabudovaný priamo do bicykla a jazdcovi tak neustále poskytuje spätnú väzbu o odpružení.

Táto technológia bude najprv integrovaná do celo odpružených horských bicyklov Mondraker 2021 Foxy Carbon a Crafty Carbon. Jej pridanie do ďalších modelov bicyklov z portfólia španielskeho výrobcu by malo nasledovať v priebehu niekoľkých nasledujúcich rokov.

Systém MIND pozostáva z hlavnej jednotky s elektronikou, ktorá je umiestnená vo vnútri hlavovej trubice bicykla spolu s prednými a zadnými senzormi. Predný senzor je umiestnený na spodnej strane hlavnej jednotky, kde nepretržite meria meniacu sa polohu magnetu umiestneného na vrchu odpruženej vidlice.

Integrovaný systém Mondraker MIND poskytne podrobnú telemetriu odpruženia.

Robí to tak, že zaznamenáva kolísanie sily detegovaného magnetického poľa 100-krát za sekundu. Zadný senzor funguje rovnakým spôsobom, aj keď je namontovaný v hornej časti závesu a sleduje blízkosť magnetu umiestneného na hlavnom otočnom bode spojenia.

Týmto spôsobom je systém schopný neustále merať stlačenie a vysunutie predného a zadného odpruženia. Po skončení jazdy sa tieto dáta prenesú cez Bluetooth z hlavnej jednotky do mobilnej aplikácie myMondraker na analýzu. Táto aplikácia radí jazdcovi ako optimálne nastaviť tlmenia, odraz a kompresiu odpruženia na základe faktorov, ako je hmotnosť a štýl jazdy používateľa.

Integrovaný systém Mondraker MIND poskytne podrobnú telemetriu odpruženia.

Systém tiež obsahuje LED displej, ktorý jednoducho informuje jazdca o tom, či je potrebné prednému alebo zadnému odpruženiu pridať viac alebo menej vzduchu. MIND má navyše svoj vlastný GPS čip, ktorý umožňuje skontrolovať mapu jazdy prekrytú údajmi o aktivite odpruženia. Navyše môže systém ukázať jazdcovi, koľko času bol vo vzduchu pri skákaní, a v prípade, že nechá bicykel bez dozoru a ten začne sa pohybovať, aplikácia ho upozorní na pokus o krádež.

Celý systém váži 199 gramov a na jedno nabitie jeho dvoch vymeniteľných batérií cez USB by mal vydržať 20 hodín nepretržitého používania.

Integrovaný systém Mondraker MIND poskytne podrobnú telemetriu odpruženia.