Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

3D tlačené pedále z titánu sľubujú, že budú pevnejšie a ľahšie

3D tlačené pedále z titánu sľubujú, že budú pevnejšie a ľahšie
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
24. 3. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci v súčasnosti existujú bicykle s titánovými rámami vyrobenými technológiou 3D tlače, sú pre väčšinu cyklistov finančne nedostupné. No čoskoro by si mohli kúpiť aspoň sadu tenkých a ľahkých pedálov z titánu, ktoré sú vyrobené rovnakým spôsobom.

Každý pedál s názvom MyTi má telo z titánu Ti6Al4V, ktoré je 3D vytlačené v jednom pevnom kuse. Pri výrobe sa používa proces spekania, pri ktorom laser selektívne taví titánový prášok a vytvára predmety ukladaním jednej vrstvy na druhú. MyTi sú bezklipsové pedále, čo znamená, že zadržiavajú nohu jazdca cez titánový úchyt pripevnený na spodnej časti topánky. Táto príchytka sa dostane do mechanizmu pedálu jednoduchým stlačením chodidla nadol a dopredu. Otočením päty smerom von sa uvoľní.

3D tlačené titánové pedále MyTi.

Na rozdiel od väčšiny bezklipsových pedálov, ktoré majú vo svojom mechanizme vinutú pružinu, sú pedále MyTi vybavené listovou pružinou, ktorá je do nich vtlačená. Podľa spoločnosti Titanum to prispieva k menšiemu počtu potenciálnych bodov zlyhania, väčšej sile, tenšej konštrukcii a menšej hmotnosti. Každý pedál má hrúbku 7,8 milimetra a k dispozícii sú dva rôzne modely s hmotnosťou 100 a 140 gramov.

Pedále MyTi by mali pritom vydržať až 300 kilogramov vertikálnej ťažnej sily bez uvoľnenia topánky. Majú však aj 6 stupňov pohyblivosti, čo znamená, že keď jazdec zaberá do pedálu, môže sa jeho topánka stále trocha skrútiť vzhľadom na polohu pedála, takže noha jazdca nie je zafixovaná v jedinom nemennom uhle.

3D tlačené titánové pedále MyTi.

Titánové pedále sú navrhnuté na použitie na cestných aj horských bicykloch. Prvá verzia pedálov, ktorá má označenie MyTi Ultra, má aj titánové nápravy s utesnenými ihlovými ložiskami, ktoré vydržia viac ako 550 kilogramov sily na pedál. Druhá verzia MiTy R sa dodáva s menej nákladnými, ale o niečo ťažšími nerezovými nápravami.

Súprava 3D tlačených titánových pedálov MiTi R je ponúkaná prostredníctvom startup kampane na portáli Kickstarter za cenu 247 EUR, zatiaľ čo súprava MyTi Ultra vyjde na 277 EUR. Maloobchodné ceny boli stanovené na 329 EUR, respektíve 369 EUR. Distribúcia prvých kusov pre podporovateľov kampane by sa mala začať od júna 2021.

3D tlačené titánové pedále MyTi.