Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

TiltBike prináša nový pohľad na nakláňanie stacionárneho bicykla

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 11. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Stacionárne bicykle, ktoré umožňujú nakláňanie do strán, nie sú až takou novinkou, no o TiltBike sa tvrdí, že ide v tomto smere ešte o krok ďalej. Mal by totiž nielen simulovať pocit nakláňania do zákrut, ale jazdcovi sprostredkuje aj pocity z akcelerácie, stúpania či brzdenia.

Nový „nakláňací“ stacionárny bicykel TiltBike vyvinula britská firme Muoverti so sídlom v Londýne a je kompatibilný s online interaktívnymi cyklistickými platformami, ako sú Zwift, RGT a Trainer Road.

Keď jazdec prechádza zákrutami vo virtuálnom prostredí na obrazovke, môže do týchto zákrut podľa toho nakloniť aj rám svojho TiltBike v reálnom svete. Môže tiež jednoducho tlačiť rám zo strany na stranu, keď na rovinkách tvrdo šliape do pedálov. Systém na báze elastoméru vytvára pri tom napätie a ťahá rám späť vzpriamene, keď vychádza zo zákruty.

Nakláňací stacionárny bicykel Muoverti TiltBike.

Navyše, otáčanie riadidiel TiltBike spôsobí, že virtuálny avatar používateľa na obrazovke sa natočí podľa jeho okolia. Aby veci zostali čo najviac realistické, riadidlá majú automatický mechanizmus vycentrovania, takže jazde nemá pocit, že sa len kymáca tam a spať.

Integrované senzory kontrolujú tisíckrát za sekundu, či jazdec brzdí, silnejšie šliape do pedálov, nakláňa sa na ktorúkoľvek stranu, vstáva zo sedla alebo inak mení spôsob jazdy. Tieto údaje spolu s faktormi, ako je prítomnosť virtuálnych stúpaní alebo klesaní, sa používajú na nepretržitú zmenu odporu elektromagnetického zotrvačníka v stacionárnom bicykli, čo tiež robí zážitok z jazdy realistickejším.

Nakláňací stacionárny bicykel Muoverti TiltBike.

Používatelia môžu dodatočne nastaviť rôzne virtuálne prevodové pomery, prevodové kazety a brzdové a prevodové súpravy, ktoré vyrábajú špičkoví výrobcovia. Môžu tiež zamieňať rôzne riadidlá, kľuky, pedále a sedlá v reálnom svete a dokonca sa môžu rozhodnúť použiť rôzne špecifické rámy pre časovkárske alebo horské bicykle. A ako ďalší bonus, páčkový ovládač na riadidlách umožňuje používateľom prechádzať ponukami na obrazovke alebo hrať cyklistické videohry.

Nakláňací stacionárny bicykel TiltBike je v súčasnosti vo forme predprodukčného prototypu. Mal by byť údajne komerčne dostupný pred koncom budúceho roka, pričom vývojári očakávajú, že jeho cena bude „v súlade s top modelmi od popredných konkurentov“.

Nakláňací stacionárny bicykel Muoverti TiltBike.