Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Futbalový štadión v Katare vyzerá ako obrovský nomádsky stan

Futbalový štadión v Katare vyzerá ako obrovský nomádsky stan
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 12. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Štadión Al Bayt, ktorý má celkovú podobu obrovského nomádskeho stanu rozmiestneného v katarskej púštnej krajine, je ďalším veľkým štadiónom, ktorý bude slávnostne otvorený a pripravený na nadchádzajúce Majstrovstvá sveta vo futbale FIFA World Cup 2022.

Štadión Al Bayt, ktorý navrhla spoločnosť Dar Al-Handasah, sa nachádza v meste Al Khor v severnom Katare. Je to jeden z hlavných štadiónov pre nadchádzajúce Majstrovstvá sveta vo futbale. Má celkovú kapacitu až 60 000 miest a bude sa na ňom konať úvodný zápas, ako aj ďalšie zápasy až po semifinále.

Futbalový štadión Al Bayt v Katare.

Dizajn štadióna je inšpirovaný stanom Bait al sha'ar používaným kočovnými ľuďmi, ktorí žili v katarských púšťach a ich okolí po tisícročia, tvrdí Katarský Najvyšší výbor pre dodanie a dedičstvo, ktorý je orgánom zodpovedným za organizáciu Majstrovstiev sveta vo futbale.

Jeho vzhľad podobný nomádskemu stanu vychádza z použitia polytetrafluóretylénu (PTFE) na jeho vonkajšej strane, ktorá pokrýva konštrukciu oceľového skeletu. Budova je vybavená zaťahovacou strechou, ktorú je možné podľa potreby otvárať alebo zatvárať, aby pomohla zmierniť miestne teplo.

Futbalový štadión Al Bayt v Katare.

„Tradične sa stany nomádskych kmeňov a rodín v Katare dali identifikovať podľa čiernych pruhov, ako sú tie na výraznom exteriéri arény, a podľa žiarivých sadu vzorov, ktoré privítajú fanúšikov, keď sa dostanú na štadión,“ vysvetľuje Najvyšší výbor Kataru pre dodanie a dedičstvo. „Návštevníci Kataru okúsia tradičný dizajn z regiónu, zatiaľ čo miestni fanúšikovia si pripomenú ich hrdé dedičstvo. Dizajn stanu je nielen neuveriteľne pútavý, ale aj veľmi praktický. Tienenie, ktoré poskytuje konštrukcia a zasúvateľný strešný systém dopĺňajú chladiace technológie štadióna a pomáhajú udržiavať pohodlnú teplotu vo vnútri bez použitia ďalšej energie.“

Futbalový štadión Al Bayt v Katare.

Po skončení Majstrovstiev sveta vo futbale 2022 bude polovica sedadiel na štadióne odstránená a znovu použitá v iných športových zariadeniach v Katare a inde. Horná časť štadióna sa zmení na 5-hviezdičkový hotel, pričom do hlavnej budovy štadióna sa plánuje začleniť aj nákupné centrum, food court, posilňovňa a viacúčelová hala. Okrem toho bude komplex štadióna zahŕňať nemocnicu pre športovcov, park, bežecké a cyklistické trate, ihriská, kaviarne a reštaurácie.

Projekt nadväzuje na ďalšie nedávne štadióny, ktoré boli v Katare inaugurované a pripravené na majstrovstvá sveta v roku 2022, vrátane štadióna 974, ktorý predtým niesol názov Ras Abu Aboud.

Futbalový štadión Al Bayt v Katare.