Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 143

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 5. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Od vynájdenia kolesa prešlo už mnoho mnoho rokov. Geniálny vynález odvtedy pomohol nepochybne každej generácii. A tak dnes kolesá nájdeme naozaj na mnohých miestach. Videli ste ich však na turistickom ruksaku? Veru, nezvyčajná technológia, ktorá ale môže viacerým ľuďom uľahčiť nosenie vecí. A to dokonca aj v teréne.

Vozík HipStar je navrhnutý na prenášanie ťažkého batohu bez použitia rúk. Vyzerá podobne ako bežný ručný vozík, no má väčšie kolesá a v hornej časti má umiestený pár horizontálnych rukovätí. Tie sú zavesené pod bedrovým pásom, vo výške bokov používateľa, pomocou zapínacích popruhov. Rukoväte sa tak môžu jemne kývať nahor a nadol, vzhľadom na pohyby používateľa, pričom nárazy pohltia integrované tlmiče. Pri prekonávaní náročného terénu môže používateľ prenášať vozík aj s batohom na ramenných popruhoch, podobne ako bežný batoh. Vozík sa dá ťahať aj ako batožina na kolieskach. Vtedy sú dve hlavné rukoväte sklopené rovnobežne s rámom a používateľ vozík uchopí za tretiu rukoväť umiestnenú medzi nimi. S pomocou adaptéra je dokonca možné ťahať vozík aj za svojim bicyklom.

Inžinieri z MIT vytvorili štvornohého robota s názvom Mini Cheetah. Vďaka novému systému učenia bez použitia modelov dokázal tento robotický gepard prekonať svoj osobný rekord a dosiahol rýchlosť viac ako 14 km / h. Systém bol vyvinutý tak, aby robot sám prišiel na čo najlepší spôsob behu a vedel sa prispôsobiť podmienkam bez toho, aby sa musel spoliehať na predchádzajúcu ľudskú analýzu. Technológia umožní robotovi zvládať náraz do bariér, ale aj pretekať cez prekážky, rovnako bežať s jednou nohou mimo prevádzky či sa prispôsobiť zľadovatenému terénu prípadne kopcom s voľne nasypaným štrkom. Robot sa učí metódou pokusov a omylov, no skúsenosti nemusí naberať len z reálneho sveta. Tím tvrdí, že pomocou simulácií v neurónovej sieti môže robot nazbierať 100 dní skúseností len za tri hodiny, aj keď stojí na mieste.