Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 144

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 5. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Asi nie je veľa detí, ktoré by nemilovali zmrzlinu. Zvlášť počas horúcich letných dní. Mnohé už pritom nahovorili svojich rodičov, aby jej výrobu vyskúšali aj doma. No teraz prichádzajú v tomto smere na pomoc aj technológie. Poďte sa teda pozrieť na zariadenie, ktoré rozhodne plní mnohé detské sny, aj v lone domácej kuchyne.

Kuchynské zariadenie na výrobu domácej zmrzliny Tern umožní vychutnať si mrazené pochúťky tak, ako ich majú používatelia radi. Príprava zmrzliny, sorbetu, gelata či mrazeného smoothie môže byť pritom interaktívnym zážitkom pre celú rodinu a priateľov. Tern dokáže vymiešať pol litra zmrzliny už za 5 minút, čo je rýchlosť porovnateľná s profesionálnymi strojmi v zmrzlinárňach. Pri výrobe pritom vznikajú menšie kryštáliky ľadu, vďaka čomu je hotová zmrzlina hladšia a krémovejšia. Používateľ si môže recept prispôsobiť podľa svojich predstáv a môže si vyrobiť zdravšie mrazené pochúťky s použitím prísad, ako je napríklad mlieko bez laktózy, ovocné pyré, arašidové maslo či avokádo. Vďaka odnímateľnému krytu a oplachovateľnej základni je aj čistenie zariadenia rýchle a jednoduché.

Záchranná vesta Evolution UA-80 je navrhnutá pre nosenie profesionálnymi letcami a leteckými posádkami. Výstroj sa pritom dá zavesiť na pútka alebo uložiť do predných vreciek. Ak sa nositeľ ocitne vo vode, stačí, keď zatiahne za rukoväť pohybom rúk smerom od hrude. Tým sa uvoľní valec so stlačeným vzduchom, ktorý nafúkne vak. Tento vak sa pritom nachádza na hrudi a v podpazuší. Konštrukcia záchrannej vesty tak drží hlavu a ruky používateľa vyššie nad vodnou hladinou ako bežné záchranné vesty s vakom okolo krku. Navyše, ak by nositeľ upadol do bezvedomia, nafúknutý vak ho automaticky uvedie do stabilnej polohy tvárou nahor. Medzi ďalšie prvky patria reflexné nášivky a lokalizačné svetlo na spozorovanie nositeľa v noci, spolu s rukoväťou na vytiahnutie z vody.