Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 159

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 6. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Hands-free zariadenie Linklet sa nosí na ramenách okolo krku a pomocou populárnych videokonferenčných nástrojov umožní realizovať komunikáciu nositeľa. A to z pohľadu prvej osoby s až 100-mi ďalšími účastníkmi. Využíva k tomu integrovanú širokouhlú 4K kameru, 5 mikrofónov a LTE pripojenie. Linklet sa tak dá využiť napríklad pre vytvorenie virtuálnej triedy. A to aj na výučbu japonskej kaligrafie či iných umeleckých činností. Hodí sa aj na lekcie varenia, ručných prác či na poskytnutie odborných rád alebo na živé vysielanie z dobrodružných výletov.

Zariadenia z ekosystému R-Zero by si mohli nájsť využitie nielen v čase pandémie COVID-19. Sú navrhnuté tak, aby pomocou ultrafialového svetla poskytovali nepretržitú a autonómnu dezinfekciu vzduchu a povrchov v reálnom čase. Podlhovastý nástenný model Beam pritom dokáže úspešne dezinfikovať až 99 percent patogénov, prenášaných vzduchom, každých päť minút. Využíva k tomu šošovkovité LED diódy osadené v štyroch svetelných lištách. Integrované senzory prerušia dezinfekciu, ak sa v zóne dosahu objavia ľudia alebo zvieratá. Oproti tomu sa druhý stropný model Vivo môže pochváliť technológiou vzdialeného UV žiarenia, ktorá je bezpečná aj pri kontakte s človekom. Toto trojuholníkové zariadenie dokáže dezinfikovať vzduch a povrchy v reálnom čase, čím aktívne eliminuje 99 percent patogénov už v priebehu niekoľkých sekúnd.