Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 165

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 6. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Je všeobecne známe, že najmä počas korony sa extrémne rozbehli donáškové služby a vzrástlo online objednávanie. Kuriéri sa doslova nezastavili. Možno aj to bol impulz pre vývojárov, ktorí sa rozhodli postaviť na nohy, teda skôr na kolesá, robota. No a práve ten by mal v tomto smere pomôcť s doručovaním. A nielen nepotravinového tovaru, ale aj priamo pri doručovaní jedla.

Donáškový robot Skippy má systém zavesenia kolies, ktorý umožňuje jazdu po schodoch, cez obrubníky či iné nízke prekážky. Jedlo a potraviny preváža v dvojici uzamykateľných kontajnerov, so systémom vykurovania a chladenia, ktorý udržiava obsah v požadovanej teplote. V prednej časti robota sú umiestnené kamery na navigáciu. Rozvoz sa realizuje kombináciou umelej inteligencie, strojového učenia a ľudských operátorov. Pomocou VR okuliarov môžu operátori na diaľku a v reálnom čase monitorovať a korigovať pohyb robota či školiť jeho neurónové siete v rozhraní virtuálnej reality – takzvanom metaverse.

Vodný vankúš Aquarest zmierňuje bolesti krku a krčnej chrbtice počas spánku v akejkoľvek polohe. Popri tom ako sa telo používateľa počas spánku prirodzene pohybuje, vankúš Aquarest mení tvar, spolu s oblúkom krčnej chrbtice. Tlak vody pritom zlepšuje prietok krvi v celom tele, masíruje krčnú chrbticu a pomáha napraviť nastavenie tela tak, aby sa chránila krčná chrbtica pred napätím. Používanie je jednoduché, stačí odskrutkovať plastové viečko, vyprázdniť vzduch z vrchnej časti, naplniť vankúš vodou na požadovanú tvrdosť a viečko zasa zaskrutkovať. Vankúš sa dá dokonca naplniť aj ľadom, aby udržal chladnú hlavu počas horúcich letných nocí. Voda vo vankúši by sa mala vymeniť raz za šesť mesiacov. Samotný vankúš Aquarest je vyrobený z materiálu, ktorý by mal zabrániť vzniku baktérií a zápachu.