Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 166

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 6. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Stromy okolo nás dokážu denne spotrebovať obrovské množstvá emisií CO2-jky a sú pre ľudstvo mimoriadne užitočné, spolu s ďalšou zeleňou, aj morskými riasami. A čo keby tak stromy produkovali aj elektrickú energiu? No z tých živých to asi nepôjde. Aj keď nikdy nehovor nikdy. Ale na mysli máme stromy technologické. Sú síce umelé, no ich listy vytvoria z každého slnečného úsmevu elektrický prúd.

Juhokórejská spoločnosť SOFTPV sa pochválila inovatívnou technológiou sférických solárnych článkov SoftCells. Tie dokážu vyrábať energiu z akéhokoľvek zdroja svetla či už z organického alebo anorganického. Guľovité články z kremíka majú priemer len 1,1 milimetra a môžu prijať svetlo v každom smere. Umožňuje to rýchlejšiu výrobu energie ako v prípade bežných plochých solárnych článkov. Vývojári predviedli možnosti tejto technológie pri výrobe článkov v tvare solárnych listov, z ktorých potom vytvorili solárny strom s názvom Soltria. Ten obsahuje 60 listov, ktoré sú vybavené stovkami tisícok sférických solárnych článkov SoftCells. Články dokážu vyrábať 60 wattov elektrickej energie za hodinu, pričom energia sa ukladá v systéme na uskladnenie energie v koreňovej časti solárneho stromu.