Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 170

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 7. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Francúzski vývojári vytvorili prenosný odsávač pár AirHood, ktorý pripomína štýlový reproduktor s výškou 22 centimetrov. Po umiestnení vedľa varnej dosky nasaje jeho výkonný ventilátor výpary. Tie najprv prechádzajú cez olejový filter, ktorý zachytí tuk a mastnotu, a potom cez filter s aktívnym uhlím, ktorý odstráni pevné častice. Prefiltrovaný vzduch sa vyfukuje cez difúzor v zadnej časti zariadenia. Používateľ si môže zvoliť z troch nastavení rýchlosti ventilátora. Zariadenie má rukoväť na ľahké prenášanie a je k dispozícii v káblovej alebo bezdrôtovej verzii.

Snežný elektrický bicykel z dielne francúzskej spoločnosti MoonBikes je navrhnutý ako tichšia a ekologickejšia alternatíva k snežným skútrom na fosílne palivo. Toto bezemisné vozidlo má vpredu širokú lyžu, ktorá zaistí lepšiu pružnosť a obratnosť počas jazdy na snehu, zatiaľ čo vzadu má pás podobný snežnému skútru. Je poháňané elektromotorom s výkonom 3 kW a krútiacim momentom 17 Nm, pričom môže dosiahnuť maximálnu rýchlosť 42 km / h. Jedna 2,5 kW hodinová batéria poskytne približne hodinu adrenalínovej jazdy na jedno nabitie, no s voliteľnou prídavnou batériou sa tento čas môže zdvojnásobiť. Snežný e-bicykel s jednou batériou váži približne 87 kilogramov a dokáže uniesť úžitkové zaťaženie až 120 kilogramov. Na dĺžku meria približne 225 centimetrov a na šírku takmer 71 centimetrov, čo sú približne dve tretiny veľkosti bežného snežného skútra.

OtO Lawn je inteligentný systém určený na automatizáciu zavlažovania trávnika alebo záhrady, ktorý navyše aplikuje prírodné hnojivá a prostriedky na ochranu proti škodcom. Prostredníctvom mobilnej aplikácie si môže používateľ nastaviť prúd vody a vytvárať vlastné zóny zavlažovania v presnom tvare trávnika, aby sa striekajúca voda vyhla chodníkom či terasám. Algoritmy umelej inteligencie v prepojenom cloude navyše navrhujú ideálny plán zavlažovania podľa počasia. Výrobca uvádza, že vďaka tomu sa môže znížiť plytvanie vodou až o 50 percent. Jedno zariadenie pritom pokryje 260 metrov štvorcových alebo približne 9 metrový okruh od trysky. Napája sa pomocou solárneho panela na jeho hornej strane.