Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 171

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 7. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Picnic Pizza Station je automatizovaná robotická výrobná linka pre gastronomické prevádzky, ktorým takto môže pomôcť znížiť náklady v náročnej „po-covidovej“ dobe. Umožňuje totiž jednej osobe pripraviť až 100 pízz za hodinu, zatiaľ čo znižuje plytvanie potravinami o približne 2 percentá. Prevádzkovateľ môže využiť intuitívne rozhranie s dotykovým displejom na vytvorenie vlastného receptu a použitie vlastných ingrediencií s rovnakým presným množstvom omáčky, syra a ďalších prísad, čím stanica zakaždým pripraví konzistentnú pizzu. Manažéri majú k dispozícii informačný panel na sledovanie spotreby prísad a predvídanie potreby ich zásobovania. Systém je modulárny, takže sa dá prispôsobiť do existujúcich kuchynských prevádzok. A keďže zamestnanci nemanipulujú so surovinami, zlepší sa aj hygiena v kuchyni.

Bezdrôtová Wi-Fi tlačiareň Rollo AirPrint je určená najmä na tlač rôznych štítkov, ako sú napríklad prepravné, skladové či identifikačné štítky s čiarovým kódom a ďalšie. Využíva k tomu pokročilú termálnu technológiu Thermal Direct, vďaka ktorej dokáže tlačiť bez potreby tonera alebo atramentu. Umožní pritom vysokorýchlostnú tlač rýchlosťou až 150 milimetrov za sekundu. Táto termálna tlačiareň sa môže pochváliť aj tým, že je kompatibilná nielen s počítačmi a notebookmi s operačným systémom Windows, Mac a Chromebook, ale aj s mobilnými zariadeniami s operačným systémom Android alebo iOS. Sprievodná aplikácia tak umožní spracovanie všetkých zásielok, aj s previazaním na hlavných prepravcov, priamo zo smartfónu alebo tabletu.

Juhokórejskí vývojári z Deepixel predstavili inovatívne virtuálne riešenie s názvom Style AR. Ide o systém rozšírenej reality v kombinácii s technológiou virtuálneho skúšania a službou riadenou umelou inteligenciou navrhnutou pre elektronické obchody. Táto technológia pritom umožňuje zobrazovanie virtuálnych prsteňov, náramkov, okuliarov, hodiniek a nechtov. Prináša tak bezpečné bezkontaktné nakupovanie pre spotrebiteľov bez ohľadu na online alebo offline okolnosti. StyleAR poskytuje vysoko personalizované služby prostredníctvom analýzy veľkého množstva údajov, ktoré pomáhajú spotrebiteľom nájsť ideálny produkt. Technológia môže byť spúšťaná na akomkoľvek mobilnom zariadení s jedným fotoaparátom a je k dispozícii na akejkoľvek platforme elektronického obchodu.

Felaqua Connect je široká a plytká miska na pitie, ktorá mačkám prezentuje vodu lákavejším a viditeľnejším spôsobom. Navyše je aj inteligentná. V spojení s mikročipom na obojku štvornohého miláčika dokáže monitorovať pohyb okolo. Miska spustí ultrazvukový zvuk, ktorý ju povzbudí, keďže si ho spojí s napitím sa vody. Sprievodná mobilná aplikácia Sure Petcare informuje majiteľa o tom, ako často, kedy a koľko jeho mačka pije a informuje aj o akýchkoľvek zmenách v pitnom správaní. Miska teda pošle upozornenie, ak sa mačka určitý čas nenapila, aby sa predišlo prípadným zdravotným problémom. Miska tiež dokáže zmonitorovať hladinu vody a upozorniť používateľa, že je potrebné doplniť vodu do zásobníka. Napájanie na batérie navyše eliminuje zavadzajúce káble, hlučné čerpadlá alebo drahé filtre.