Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 172

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 7. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Ukrajinská startupová spoločnosť Esper Bionics vytvorila zaujímavú protetickú ruku s názvom Esper Hand, ktorá ma za cieľ celkovo zlepšovať ovládanie a použiteľnosť. Esper Hand sa okrem nízkej hmotnosti, širokého rozsahu úchopov, rozpoznávania vzorov a individuálnych kĺbových prstov, vyznačuje aj platformou umelej inteligencie, ktorá je umiestnená v cloude. Vďaka tomu dokáže toto zariadenie lepšie rozpoznávať rôzne životné situácie, pomáha nositeľovi vopred si zvoliť správny úchop a má presnejšiu detekciu svalovej aktivity ako bežné protetické končatiny. Je to tak prvá protetická ruka, ktorá počas fungovania získava lepšie schopnosti spolu s nositeľom. Inými slovami to znamená, že čím viac s ňou používateľ cvičí, tým lepšie toto zariadenie rozumie jeho potrebám.

Zariadenie iNubaBox je autonómna meracia kabína pre vytvorenie presnej rekonštrukcie tela používateľa. Tento 3D telesný skener využíva systémy pre trojrozmerné snímanie, termografiu a elektrickú bio impedanciu. Výsledkom je digitalizácia tela s poskytnutím viac ako 360tich zdravotných ukazovateľov. Tie sú prepojené s vedeckými údajmi o zdraví a dajú sa používať na odporúčanie výživových a tréningových plánov na mieru, podľa potrieb a cieľov používateľa. Sprievodná aplikácia umožní používateľovi skontrolovať si telesné a zdravotné ukazovatele a tiež si objednať služby pre individuálnu výživu a tréningy, šité na mieru pre dosiahnutie požadovaných cieľov.

Asistenčný robot Retriever je určený najmä na pomoc starším ľuďom či používateľom, ktorí majú problémy s pohyblivosťou. Robot sa po domácnosti naviguje sám pomocou navigačného systému, ktorý spája algoritmy z rozšírenej reality s počítačovým videním. Robot je schopný uniesť viac ako 11 kilogramov a môže doručovať bielizeň, jedlo a iné náklady. Je pritom vybavený výsuvným systémom zásobníkov, ktorý dokáže na robotický vozík presunúť predmety z pultov, políc či chladničky na mieru. Retriever môže reagovať na naprogramované pripomienky, aby napríklad doručil požadované predmety či jedlo v správnom čase. Používateľ môže osobného robota ovládať pomocou integrovanej dotykovej obrazovky, prostredníctvom mobilnej aplikácie alebo pomocou hlasových príkazov.