Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 173

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 7. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Multifunkčná LED baterka JordiLight sa dá držať v ruke, nosiť na hlave ako čelová lampa alebo sa môže pripevniť na oblečenie či akýkoľvek predmet, kedykoľvek je to potrebné. Je ohybná a magnetická, takže drží aj na kovových povrchoch. Zariadenie je odolné, vodotesné a poskytuje svetlo v až 256-tich rôznych farbách. Používateľ si môže nastaviť jas podľa svojich predstáv a k dispozícii má viacero režimov, vrátane SOS režimu svietenia, ktorý sa aktivuje buď manuálne alebo automatický pri zistení pádu. Baterka potom automaticky odošle žiadosť o pomoc na vopred uložený kontakt, cez prepojenú mobilnú aplikáciu. Vhod príde aj funkcia elektronického kompasu, ktorý pomáha nájsť cestu. Okrem prednastavených režimov si môže používateľ v aplikácii vytvoriť 10 vlastných svetelných režimov.

Dron Elios 3 je navrhnutý na 3D mapovanie stiesnených a ťažko prístupných vnútorných priestorov. Má pritom okolo svojho tela klietku, ktorá je vyrobená z uhlíkových vlákien, a chráni ho v prípade, že do niečoho narazí. Klietka rovnako ochráni aj objekty i ľudí, do ktorých by mohol dron naraziť. Dron je vybavený LiDAR senzorom, ktorý v kombinácii so softvérom, založeným na technológii SLAM, umožní stroju vytvárať a zaznamenávať trojrozmerné počítačové modely svojho okolia v reálnom čase. Okrem toho LiDAR senzor pomáha dronu s navigáciou v priestoroch, spolu s pomocou zabudovanej optickej 4K kamery, termálnej kamery a snímača vzdialenosti. Montážne body na drone poskytnú používateľom možnosť osadenia ďalších dvoch špecializovaných zariadení.

Samočistiaci záchod pre mačky Popur X5 sa vyznačuje čistiacim mechanizmom s názvom DuoTilt. Ten najprv preoseje mačací odpad od podstielky vo vaničke a potom nakloní filter a automaticky vysype odpad do uzatvárateľného a vzduchotesného koša. Kôš údajne dokáže dôkladne utesniť zápach a môže uskladniť trus z jednej mačky v trvaní troch týždňov až jedného mesiaca. Bol dokonca navrhnutý tak, aby sa dalo vrecko s odpadom vyhodiť bez toho, aby používateľ videl alebo cítil obsah. Mobilná aplikácia informuje majiteľa, keď je kôš plný a keď je teda potrebné vrecko vymeniť. Tento inteligentný záchod pre mačky sa dá ľahko vyčistiť jednoduchým utretím vonkajších a vnútorných povrchov a vyčistením odnímateľného filtra. Navyše je vyrobený z antimikrobiálnych materiálov, ktoré zabraňujú tvorbe plesní.

Elektrický bicykel OL+EM sa môže pochváliť ručne vyrábaným rámom na mieru, ktorý je zložený z titánových trubiek leteckej kvality. Rám sa tak dá presne prispôsobiť telesným rozmerom každého používateľa. Vidlica je pritom vyrobená z uhlíkových vlákien a vďaka použitým materiálom váži celý e-bicykel len 13 kilogramov. Výkon jazdca pri šliapaní do pedálov zvyšuje 250-wattový elektromotor Bafang M800, ktorý má krútiaci moment 55 Nm. Umožňuje dosiahnuť maximálnu rýchlosť 25 km za hodinu. Jazdec si môže pritom vybrať z troch úrovní elektrickej asistencie šliapania do pedálov. Motor poháňa vlastná 3D vytlačená lítiová batéria, ktorá je dostupná vo verziách Sprint alebo Tour. Prvá menovaná poskytne dojazd na jedno nabitie okolo 70 kilometrov, zatiaľ čo druhá by mala vydržať až 100 kilometrov.