Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Baterka ovládaná pohybom sa snaží byť používateľsky prívetivejšia

Baterka ovládaná pohybom sa snaží byť používateľsky prívetivejšia
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 7. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Darkfade vyzerá skôr ako elektrický holiaci strojček než ako typická baterka, a to preto, že je skonštruovaná tak, aby sa nepodobala na iné baterky. Má svieži tvar a vďaka jednoduchšiemu rozhraniu sa ľahšie nájde správny jas. Drží sa pohodlne v ruke alebo sa dá pripnúť na popruh batohu a používateľ získa správne množstvo svetla presne tam, kde ho potrebuje.

Bežné baterky nemajú príliš pohodlnú polohu úchopu, ktorá si vyžaduje neustále ohýbanie zápästia nadol len preto, aby ste svetlo nasmerovali rovno pred seba. Na druhej strane, pravouhlá baterka si vyžaduje naklonenie zápästia smerom nahor. Vývojári novej baterky Darkfade teda zvolili pohodlnú strednú cestu a vytvorili 45-stupňovú hlavu, ktorá umožňuje ergonomickejšiu polohu, vďaka ktorej je zápästie uvoľnené, zatiaľ čo lúč smeruje dopredu.

LED baterka Darkfade.

To, či sa táto poloha v teréne ukáže ako pohodlnejšia, bude nakoniec závisieť od používateľa a úlohy. Darkfade síce tvrdí, že poloha je výhodou mimo ruky, pretože svetlo vám bude svietiť do zorného poľa, ak si ju položíte na stôl, alebo bude smerovať nadol k rukám, ak si ju zavesíte na hrudný pás. Opäť však platí, že to, nakoľko je to užitočné, bude závisieť od toho, na čo presne baterku používate.

LED baterka Darkfade.

Baterka Darkfade sa tiež vyznačuje intuitívnejším a rýchlejším nastavením jasu prostredníctvom ovládania pohybom. Používateľom stačí stlačiť jediné tlačidlo baterky a otáčať zápästím, čím sa lúč rýchlo rozjasní, kým nebude svietiť požadovanou intenzitou. Keď používateľ tlačidlo pustí, je svetlo zafixované. Výrobca tvrdí, že batéria má výdrž približne 1,5 hodiny pri maximálnom jase alebo viac ako 10 hodín pri najnižšej úrovni jasu.

LED baterka Darkfade.

Baterka Darkfade využíva šošovku s korálkovým povrchom so súborom viac ako 200 mikrošošoviek, čo je konštrukcia, ktorá podľa výrobcu vyhladzuje svetlo vyžarované z LED diódy Samsung LH351D a vytvára rovnomernejší lúč. Spoločnosť uvádza dosah svetelného lúča do vzdialenosti až 125 metrov a maximálnu intenzitu 3 800 kandela.

LED baterka Darkfade.

Baterka je vybavená vstavaným nabíjacím hardvérom a portom USB na nabíjanie prakticky z akéhokoľvek kábla typu USB-C. Namiesto špecifickej nabíjačky, ktorú niektoré svetlá vyžadujú, by ju používatelia mali byť schopní pripojiť k nabíjačke telefónu, ktorú nosia všade so sebou. Baterka môže fungovať aj priamo z externého napájacieho zdroja. Lítium-iónová batéria sa má dať ľahko vymeniť za štandardnú batériu 18650 a ochrana proti prebíjaniu je zabudovaná v samotnom svetle.

LED baterka Darkfade.

Baterka Darkfade je tiež modulárna, pričom využíva konštrukciu inšpirovanú lištami na zbrane. Zatiaľ sú k dispozícii dva rôzne klipy, ktoré sa upevňujú na koľajnice, ale v budúcnosti sa plánuje viac možností a uvoľnenie 3D súborov pre výrobcov, aby si mohli vytvoriť vlastné príslušenstvo.

Vývojári teraz hľadajú finančné prostriedky na portáli Kickstarter, kde sa ponúka vodotesná baterka Darkfade s krytím IPX8 za cenu od 129 EUR. Distribúcia je naplánovaná na apríl 2023.